Четвъртото издание на фестивала Реките на София“ ще се проведе

...
Четвъртото издание на фестивала Реките на София“ ще се проведе
Коментари Харесай

Четвъртото издание на “Реките на София” преобразява Перловска река в Южен парк

Четвъртото издание на фестивала „ Реките на София “ ще се организира от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2, с цел да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а точно парка до Регионалния център за модерно изкуство „ Топлоцентрала “. Така фестивалът слага на фокус към едно от дребното места в града, където реката е бистра и към момента в естественото си корито, с цел да покаже една допустима и по-добра позиция към софийските реки.

“Основното обръщение, което желаеме да отправим посредством фестивала е, че през София минават същински, живи реки, които имат капацитета да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да притеглим вниманието на жителите и на общината към вероятното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за възстановяване на тяхното положение. ”, показа Мартин Янков, създател на фондация “Колективът ”, която осъществя огромното събитие.

В рамките на самодейността през миналите години са извършени огромен брой краткотрайни намеси на разнообразни речни местоположения в града, експертни работни групи и съвещания за положението на реките в София. В тях се стига до заключението, че най-приоритетно за бъдещето на столичните реки е да се построи система за делене на битовата канализация от дъждовната, и този план има капацитета да увеличи осезаемо чистотата на столичните реки.

С разрастването на града понижава потенциала на битовата канализация, проектирана гравитационно, паралелно на реките. Вероятно и в този момент, под НДК всеки ден се изливат хиляди тонове канализационни води непосредствено в Перловската река, които минават намерено през самия център на София. Много показателно за замърсяването на реките е следното видео на самостоятелния специалист и деятел Иво Анев, показващо действително казуса. А решението му става все по-належащо, тъй като всеки нов квартал в полите на Витоша, който се причислява към канализационната мрежа, натоварва в допълнение системата в централната градска част и тя прелива в реката.

Друг главен проблем на столичните реки е, че виновните институции по опазването им са прекалено много. “Столична Община, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и другите свързани с реките институции мъчно могат да се синхронизират в целеустремено и систематично решение на проблема и намирането на нужните средства. ”, съобщи Янков и добави още, че точно Столична Община би трябвало да поеме тежката лидерска позиция като основен отговорник за благосъстоянието на града, обединявайки и другите институции в намирането на решения. Според него, разделянето на мръсната от дъждовната канализационна система е сложна, само че неизбежна задача, в случай че столичани желаят да живеят в чист град. “Това е освен проблем, а опция да създадем София доста по-приятен град, който рационално се възползва от естествените си дадености ”, с оптимизъм съобщи създателят на фондацията.

Чрез годишния фестивал “Реките на София ” и богатата му културна стратегия, уредниците желаят да насочат светлините на прожекторите към тези провокации и в същото време да ангажират повече жители, бизнеси и институции в идеята за опазването на реките. В тазгодишното издание на фестивала на няколко подиуми, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще забележим гении като етно група 4ЕТНО, многоликия актьор Иван Шопов, широкоспектърните звуци на The Science, уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще приключи с късометражно кино посред горските звуци. През трите дни на фестивала дребни и огромни ще се насладят още на циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно съревнование с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, несъмнено, реките.

Освен обичайно вдъхновяващата културна стратегия, арт съоръжения и намеси в пространството, тазгодишното издание предлага и специфичен интерактивен урок по активизъм и градско обмисляне. Той се осъществя с поддръжката на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната стратегия на „ Реките на София “ и първият народен конгрес " Placemaking Connected: Bulgaria ", който има за цел да сътвори мрежа на организациите, ангажирани с градско развиване в България. Откритият урок ще изследва различни форми на гражданско присъединяване и вероятните функции в процеса по основаване на намеси в градската тъкан.

От няколко години Фондация “Колективът ” развива и на национално равнище самодейността “Реките на града ”, която през 2023 се организира в Стара Загора, Велико Търново, този уикенд следва в Габрово, а след софийското издание ще гостува и в Синеморец.

*Фестивалът „ Реките на София “ е част от Календара на културните събития на София и се осъществя с поддръжката на Столична община и огромно семейство от сътрудници: Фондация “Америка за България ”, РЦСИ “Топлоцентрала ”, Нов Европейски Баухаус, Бюро на Европейския парламент в България, Imp-act Agency, 100 стола, Бизнес парк София, Fashion Days, Coca Cola, #ПромениКартинката, Poiema Collective, Raynovski architects, Flag Flag, Next-DC, BG Бъди деен, ЕКОПАК България, Foody.to, Move.BG.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР