Четвърта поредна седмица се отчита скок в цените на основните

...
Четвърта поредна седмица се отчита скок в цените на основните
Коментари Харесай

Експерти плашат с нов ръст на цените. Кога?

Четвърта поредна седмица се регистрира скок в цените на главните храни. Поскъпват също плодовете и зеленчуците. Миналата седмица главните храни са поскъпнали с близо 2,5%.

През предходните три седмици, растежът им беше към %. На годишна база, Индексът на тържищните цени се е повишил с 10,87%.

„ Главна и съществена причина е енергийната рецесия като при част от зеленчуците основният проблем е и климатичните промени. При главните хранителни артикули, изключително преработката, където е директно обвързвано с цените на енергийните запаси, виждаме един лек, еволюционен, само че непрекъснато тренд, който се повишава “, съобщи Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови тържища и борси. 

Прогнозите са, че следва нов растеж на цените. „ Пролетта на 2022 година ще купуваме доста по-скъпи оранжерийни плодове и зеленчуци, изключително български. Скъпият ток ще рефлектира през месеците  февруари, март. Ще има по-скъпо произвеждане “, уточни Иванов. 

В момента пазарът е извънредно неустойчив, настояват още специалистите. Кога ще се откри равновесие  - остава неразбираемо. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР