Четвърт век измина от най-големия успех на българския национален отбор.

...
Четвърт век измина от най-големия успех на българския национален отбор.
Коментари Харесай

Четвърт век след САЩ`94: Ицо разказа как покорихме света!

Четвърт век измина от най-големия триумф на българския народен тим. В незабравимото американско лято нашите момчета стигнаха до четвъртото място и взеха бронзовите медали, а огромният воин беше Христо Стоичков.

Камата стана голмайстор на шампионата с шест попадения, колкото имаше и Олег Саленко. И до момента в който руснакът наниза пет от тях против Камерун в груповата фаза, то българинът ги разпредели отмерено шрез целия шампионат и оказа помощ на отбора ни да допре славата.

Сега, от дълго време окачил бутонките на пирона и отдал се на публицистиката, той описа спомените си от незабравимото лято в Съединени американски щати през 1994 година пред мексиканската телевизия "Унивижън ". Това се случи и тъкмо четвърт век след триумфа над мексиканците на 1/8-финалите. А голяма роля за този триумф е имал и самият Стоичков. Ето какво описа той пред малкия екран в латиноамериканската страна.

"Преди шампионата лежах с жена си в леглото и бях скръстил ръце в молитва, тъй като се надявах, че ще печеля нещо на това Световно. Мечтаех го и такава беше настройката ми - да спечелим нещо с България. "

"Мисля, че най-важното преди мач беше, че си говорехме и се мотивирахме. Не бях доста сладкодумен, само че беше доста значимо и по какъв начин приказваш с тези момчета. Защото от време на време можеш да ги обезкуражиш, а е доста значимо, когато сме обратно, да се вдигнем. Затова релаксирахме, играехме карти. "

"Започнахме с тежка загуба с 0:3 от Нигерия, само че след това се върнахме с триумф 4:0 над Гърция. И най-после пристигна мачът с Аржентина, три дни преди който гръмна абсурдът с Марадона и допинга. Това доста повлия и аржентинците не бяха този агргесивен отбор, който бяха преди този момент. "

"И пристигна мачът с Мексико. Там се подготвихме по моя метод. Преди мача споделих на момчетата какво да чакат и по какъв начин ще играе противникът. Казах им по какъв начин ще играе Луис Гарсия, най-бързото им крило. Написах на листче на десния ни бек по какъв начин да играе, къде да застане. И му споделих, че ще идва при мен да ме пита какво да направи, с цел да го обезврежда. "

"Играехме против един от най-хубавите тимове на Мексико в историята им. А мачът беше призрачен, получихме червен картон, само че в последна сметка успяхме да победим след осъществяване на дузпи и най-после се паднахме със международния първенец Германия. Изглеждаше необикновено да ги отстраним. "

"Тогава имахме по-добрите благоприятни условия преди почивката, само че първото полувреме приключи 0:0. И второто стартира с престъпна поддръжка за Германия и им дадоха незаконна дузпа. След гола им един от съотборниците ми плачеше и сподели: "Имаме единствено 30 минути да обърнем този мач. " Не знам по какъв начин стана, само че най-после обърнахме международния първенец и бяхме на полуфинал. "

"Така се стигна до мача с Италия, в който вкарах последния си гол на шампионата. Вече имах шест попадения, само че след мен имаше двама играчи с по пет - Роберто Баджо и Ромарио. Те играха на финала, само че той приключи 0:0 и в последна сметка станах голмайстор на шампионата, дружно с Олег Саленко ", описа Камата.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР