Четирите големи американски IT гиганта – Microsoft, Google, Facebook и

...
Четирите големи американски IT гиганта – Microsoft, Google, Facebook и
Коментари Харесай

Големи технологични компании представиха автоматизирано решение за пренос на данни

Четирите огромни американски IT колоса – Microsoft, Гугъл, Фейсбук и Twitter анонсираха нова самодейност, с която желаят да засилят конкуренцията измежду интернет фирмите.
Името на техния план е Data Transfer Project. Той цели да обезпечи миграцията на данни от една платформа към друга, надалеч по-лесно и бързо. Това, съгласно тях, ще даде на потребителите по-голяма еластичност, до момента в който доставчиците на услуги ще могат да се възползват от една надалеч по-честна конкурентна среда.

„Тази концепция, наречена „преносимост на данните“ дава по-голям надзор на хората над тяхната информация и в това време ни предизвика да сътворяваме още по-страхотни артикули, защото ние към този момент знаем, че те ще могат бързо да „си стегнат багажа и ни напуснат“, изясняват Грег Феър и Браян Уилард от Гугъл в блог обява.

Както знаете, и в този момент доста компании дават метод да организирате и свалите своята информация в един общ пакет. Ако обаче желаете не просто да я свалите, само че и автоматизирано да я придвижите цялата към конкурентна платформа, ще ви е мъчно. Именно тук идва ролята на Data Transfer Project.

Проектът се заема с това предизвикателство като оказва помощ на фирмите да възприемат и употребяват това, което основателите му назовават „информационни адаптери“, които би трябвало да улеснят междуплатформения продан. Понастоящем са налични седем сходни „адаптери“, които идват от Гугъл, Microsoft, Twitter, Flickr, Instagram, Remember the Milk и SmugMug.

Създателите на самодейността са разгласили и особено управление, което да послужи на фирмите да разработят свои лични „адаптери“. За да бъде изработен продан на информация, две компании би трябвало да се спогодят между тях за реализирането на трансфер на данни сред услугите и да изискат от потребителя да удостовери самоличността си пред всяка от услугите поотделно. Когато въпросният потребил реалокира своите данни, всичко би трябвало да бъде криптирано с потреблението на неповторим криптографски ключ.

Понастоящем, Data Transfer Project е в стадий на дейна разработка, което значи, че ще мине известно време, до момента в който упоритостите на забърканите страни се осъществят изцяло. Не е известно, дали и какъв брой други компании ще се включат и дали става дума за цялостен пакет от информация или част от данните ни. Впечатление прави също по този начин отсъствието на друго огромно име, което обработва доста количество персонални данни като Apple.

„Нужно е да се означи също по този начин, че това съвсем несъмнено не е просто алтруистичен ход“, написа Мария Дойчер от страниците на Silicon Angle, която напомня, че съгласно изискванията на GDPR, които влязоха в действие през май се включва и преноса на данни. „Така че без значение от заявеното от забърканите страни, че от дълго време са желали да създадат нещо сходно, съглашението на огромните компании, без подозрение е повлияно от възходящото внимание към това кой държи информацията ни и до каква степен хората имат надзор над данните си“, заключава тя.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР