Четирикратната световна шампионка на сабя Олга Харлан бе дисквалифицирана от

...
Четирикратната световна шампионка на сабя Олга Харлан бе дисквалифицирана от
Коментари Харесай

Дисквалифицираха украинска сабльорка, която отказа да се ръкува с рускиня на Световното по фехтовка

Четирикратната международна шампионка на сабя Олга Харлан бе дисквалифицирана от Световното състезание по фехтовка в Милано, Италия, откакто отхвърли да се ръкува с съветската си съперничка Анна Смирнова след края на дуела им. Харлан, която е една от най-силните в своята дисциплинираност в последните години, победи Смирнова по-рано през днешния ден, само че по-късно не се ръкува с нея, каквато е традицията в спорта.


32-годишната фехтовачка авансово бе декларирала, че няма да се ръкува с съветски съпернички, в случай че срещне такива на шампионата. Малко след края на мача Харлан бе дисквалифицирана с решение на Международната федерация по фехтовка (IFF), което провокира гневна реакция от страна на Украйна. " Решението на IFF да дискредитира именитата украинска фехтовачка за отхвърли ѝ да се ръкува с съветска спортистка е манифестация на цялостната липса на емпатия и недоумение на прочувствения подтекст. Това е безспорен позор ", съобщи Михайло Подоляк, консултант на президента на страната Володимир Зеленски.

Първоначално се очакваше Харлан въобще да не излезе за дуела си със Смирнова, защото политиката на Спортното министерство на Украйна бе спортистите от страната да бойкотират мачовете си против състезатели от Русия и Беларус. Поради тази причина през вчерашния ден Игор Рейзлин не излезе за мача си с съветски противник и отпадна от Световното състезание. Тази заран от Министерството взеха решение да сменят своята политика и да не разрешават на спортистите си да се изправят против противници, които " показват Русия или Беларус ", а в съвсем всички интернационалните надпревари, в които се позволяват спортисти от Русия и Беларус, те се състезават под безпристрастен байрак.

Смекчаването на политиката в тази тенденция понижава до най-малко заплахата Украйна да бойкотира Олимпийските игри в Париж идващото лято, в случай че спортистите от Русия и Беларус бъдат позволен да вземат участие като неутрални спортисти, какъвто е проектът на Международния олимпийски комитет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР