Четири предложения отправят от синдикат Образование до Министерството на образованието

...
Четири предложения отправят от синдикат Образование до Министерството на образованието
Коментари Харесай

С патрулки да издирват отпадналите от училище деца, предлагат от синдикат Образование

Четири оферти насочат от профсъюз " Образование " до Министерството на образованието и науката.
Те упорстват учителите, включени в екипите за търсене на възпитаници, отпаднали от учебно заведение, да бъде в границите на работното време на педагогическите експерти и да бъде заплатено съответно.

В намерено писмо до медиите от браншовата организация осведомят, че работна група разисква новото в допълнение трудово заплащане за присъединяване на педагозите в екипите по обсег . Надяваме се заплащането да е почтено и да стимулира хората да се включат в тези екипи, пишат от синдикатите.

Първото е учителите да вземат участие в групите по обсег единствено и само, в случай че нейните участници са в цялостния ѝ състав . В противоположен случай Синдикатът предлага на педагозите да се въздържат от присъединяване.

Второто предложение е да бъдат обезпечени полицейски коли на групите по обсег. Използването на персонални коли на учители или шефове е неприемливо . При злополука вредите ще бъдат за сметка на учителя. В противоположен случай Синдикатът предлага на педагозите да се въздържат от присъединяване.

Времето за работа на учителите, които вземат участие в групите по обсег, би трябвало да бъде в границите на осемчасовия работен ден. В противоположен случай следва да се заплаща като ексклузивен труд.

Допълнителното възнаграждение на участващите в групите по обсег да бъде целево обезпечено.

От синдиката са уверени, че присъединяване на учителите в групите по обсег е краткотрайна мярка. Осигуряването на наличието на децата в учебно заведение е обвързване на българските родители , а тези, които лишават правото на обучение, би трябвало да бъдат дейно глобени, с цел да спрат да го вършат. Призванието на педагогическите експерти не е да търсят и връщат децата и учениците в учебно заведение. Това е ангажимент на други институции . Вменяването и на това обвързване на учителите идва допълнително на така и така претрупания им работен ден.

Повод за тяхното писмо е решение №373/05.07.2017г . на Министерския съвет. С него се регламентира механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст .

В екипите има представители на Регионалните ръководства на образованието, на институциите в системата на предучилищното и учебно обучение, на съответната община, на съответната Дирекция " Социално подкрепяне " и на съответната регионална дирекция/Районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. Съгласно периодите за деяние на тези екипи, те към този момент работят.

Зачестиха случаите, обаче, когато в тези екипи работят единствено учителите - останалите представители просто не се включват, няма ги. Като се има поради, че отпадналите и необхванатите деца и възпитаници в множеството случаи живеят в затворени общности/гета и фамилиите им не са съпричастни към образованието, прави работата на педагозите освен сложна, само че и извънредно рискова. Влизането в такива квартали и домове крие опасности да станат жертва на вербална и физическа експанзия , притесняват се от профсъюз " Образование ".

От браншовата организация още веднъж подчертават върху казуса с възходящата експанзия и грубост, ориентирани против педагогическите експерти .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР