Четири клинични пътеки в областта на психиатрията ще бъдат въведени

...
Четири клинични пътеки в областта на психиатрията ще бъдат въведени
Коментари Харесай

Доц. Околийски: С нов анекс в НРД ще бъдат включени 4 клинични пътеки в областта на психиатрията

Четири клинични пътеки в региона на психиатрията ще бъдат въведени със идващ анекс към Националния рамков контракт. Това заяви пред публицисти зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент Михаил Околийски. По думите му, две от тях ще бъдат за деца и юноши до 18 година възраст, други две – за възрастни.

Клиничните пътеки ще бъдат за лекуване на тежки афективни разстройства, шизофрения и други психози.

По думите на доцент Околийски в НЗОК тематиката е позната и има добра настройка концепцията да се реализира, като следва БЛС да внесе предлагането след разискване в съсловната организация.

„ С клиничните пътеки се надяваме да подобрим качеството на психиатричната помощ, тъй като по този метод ще се сътвори логаритъмът на работа на психиатричните стационари, също по този начин това ще разреши по-добър надзор “, безапелационен бе заместник-министърът.

Той изясни също по този начин, че концепцията е извънредно добра, тъй като по тези четири клинични пътеки биха се лекували доста хора – към 20% от българското население. По епидемиологични данни всеки пети българин в някакъв миг от живота си страда от някакво психологично разстройство.

„ Част от тези хора имат потребност от стационарно лекуване, известно е, че хората, наранени от тежка психологична болест след лекуване ще могат доста да подобрят действието и интеграцията си в обществото “, акцентира доцент Околийски.

Той разяснява и новите моменти в анекса към НРД, който бе подписан в здравното министерство през днешния ден. Според него е реализирано доста положително комбиниране сред един богат профилактичен пакет с голям брой проучвания и усъвършенстван достъп до най-съвременна нагледно диагностика, което разрешава ранно разкриване на доста болести и навременното им лекуване още в начален етап.

Доц. Околийски уточни още, че в този момент една от задачите на водената от Министерство на здравеопазването политика е да сътвори у хората здравна просвета и отношение към личното им здраве.

Във връзка с това следва през март да започва национална осведомителна акция, която да показа в подобаващ тип информация за значимостта на профилактиката и ограниченията за запазване на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР