Четири години след одобрението на мярката, от следващия ноември правителството

...
Четири години след одобрението на мярката, от следващия ноември правителството
Коментари Харесай

Каталуния въведе данък CO2 за автомобили

Четири години след утвърждението на мярката, от идващия ноември държавното управление на Каталуния ще стартира да събира т. нар. " налог за въглероден диоксид " - нов данък в Испания, с който всяка година ще се таксуват притежателите на най-замърсяващите транспортни средства (автомобили, микробуси и мотоциклети), написа испанският всекидневник.

Данъкът е напредничав (който създава най-вече излъчвания, заплаща повече) и по предварителни изчисления ще засегне 2,3 милиона транспортни средства и ще генерира доходи от 67 милиона евро през първата цялостна година. Парите ще отиват за " климатичен фонд "  и за финансиране на " ограничения за запазване на биологичното многообразие ".   

" Това е добър знак, който ни демонстрира пътя, само че не мисля, че това ще има доста влияние върху намаляването на излъчванията ", споделя Джорди Рока, професор по стопанска система в Университета на Барселона. 

Налогът беше въведен в Закона за изменението на климата, утвърден от каталунския парламент през 2017 година, само че седем месеца по-късно той беше краткотрайно спрян след обжалване от държавното управление на Мариано Рахой. Държавата смята, че данъкът се е припокрил с налога за регистрация, който към този момент се начислява върху най-замърсяващите коли въз основа на грамовете въглероден диоксид, които отделят на изминат километър.

Разликата е, че до момента в който с налога за регистрация притежателите заплащат единствено за прекалено замърсяване един път [когато купуват транспортното средство], с новата каталунска ставка те ще го вършат всяка година. Освен това е оригиналност, че всички доходи отиват за финансиране на неотдавна основана Служба за изменение на климата. Конституционният съд анулира прекъсването си през 2018 година, откакто отхвърли причините на централния изпълнителен орган, написа изданието.

Каталунското държавно управление избра прогресивна ставка, при която тези, които замърсяват най-вече, заплащат най-вече. През тази първа година колите и мотоциклетите, които замърсяват повече от 120 грама на километър, и микробусите, които надвишават 160 грама, ще стартират да заплащат. Първоначалните калкулации демонстрират, че притежателите на леки коли, които замърсяват сред 120 и 140 грама на километър, ще би трябвало да платят приблизително 8,8 евро. Тези, които замърсяват сред 140 и 160 грама на километър, ще би трябвало да платят 17,8 евро и 38 евро за тези, които го вършат сред 160 и 200 грама. Най-замърсяващите (тези, които надвишават 200 грама на километър) би трябвало да платят 96 евро.

Вземайки поради тези скали и настоящия автопарк в региона, държавното управление пресметна обща междинна стойност, при която всеки притежател на замърсяващ автомобил ще заплаща към 35 евро годишно. Въпреки че това пресмятане може да бъде подвеждащо, защото съмненията в сумата, която би трябвало да се заплати сред автомобил, който замърсява малко, и различен, който замърсява повече от 200 грама, са обилни, отбелязва изданието. 

Що се отнася до мотоциклетите, изчисленията на държавното управление демонстрират, че автомобилистите с транспортни средства, които замърсяват повече от 120 грама, ще заплащат приблизително 26,5 евро. И водачи на ван, които надвишават 160 грама към 21 евро. Историческите коли и коли за спешна помощ, както и служебните транспортни средства и тези, пригодени за хора с понижена пъргавина, ще бъдат освободени от този налог. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР