Четири години след мащабната полицейска акция срещу организирана престъпна група,

...
Четири години след мащабната полицейска акция срещу организирана престъпна група,
Коментари Харесай

По 100 000 лева на месец печелели жандармерист и още петима от “тютюневата банда”

Четири години след огромната полицейска акция против проведена незаконна група, преработвала и продавала незаконно тютюн в цялата страна, 6-има от 10-имата обвинени получиха условни присъди.
Делото бе трансферирано от закрития Специализиран углавен съд на Софийския градски. Сред участниците в групата е и към този момент някогашният чиновник на Дирекция “Жандармерия ” към Групово дело “Национална полиция ” Даниел Кьосев от Симитли. Другите в схемата са от Твърдица, Шивачево, Симитли и сатовчанските села Слащен и Абланица. Всички бяха задържани на 11 юни 2019 година, а служителят на Министерство на вътрешните работи - 4 дни по-късно. Шестима са признали вината си и са сключили споразумение с прокуратурата, утвърдено от съда. Кьосев се призна за отговорен по три обвинявания. Едното е за присъединяване в проведена незаконна група. Другото - за това, че на 15 юни 2019 година на автомагистрала “Тракия ” до прохода Траянови врата превозвал в лек автомобил “Волво ” тютюн за пушене в чували с тегло 266.7 кг и на стойност 66 675 лева, от които данък - 40 538 лева Третото - че държал в жилището си в Симитли без позволение 50 патрона, диаметър 9 х 18 мм, предопределени за пукотевица с огнестрелни оръжия.
Кьосев се съгласи на присъда от 1 година и 10 месеца условно с изпитателен период от 3.5 години. Той е почнал работа в Жандармерията през 2015 година. Баща му Васил Кьосев също е някогашен чиновник там, работел в бранша, който дава отговор за защитата на постройките на президентството и Народното събрание.
Останалите 5-има също са с условни присъди - от 1 година и 6 месеца до 1 година и 10 месеца. “Тютюневата тайфа, която се занимавала с преправка и разпространяване в страната на тонове нарязан тютюн без съответно позволение и без да заплаща дължимия данък, е работила от януари 2017 година Схемата била замислена от Еркан Л. от с. Абланица, твърди прокуратурата. Той е измежду тримата, чиито каузи не са завършили. Създадени били три бази за преправка на тютюн в индустриални и складови пространства в с. Черна вода, Русенско, в Сливен и в постройка за варене на ракия в местността Чифлика край Симитли.
Участниците са се занимавали с незаконно произвеждане на тютюн за пушене и разпространяването му на крайни клиенти в цялата страна. В незаконните цехове имало машини и уреди за обработка - омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и пакетирането му. Там участници в групата доставяли с камион и персонални коли изкупен от производители тютюн на бали в количества, достигащи 1000-1500 кг. седмично.
Част от упрекнатите са арестувани в миг на произвеждане на незаконната стока.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР