Четири години след като бившият финансов министър на Гърция Янис

...
Четири години след като бившият финансов министър на Гърция Янис
Коментари Харесай

Остри критики срещу Варуфакис за кандидатурата му за евродепутат в Германия

Четири години откакто някогашният финансов министър на Гърция Янис Варуфакис се сблъска с сътрудниците си от страните от Северна Европа във връзка с ограниченията за строги икономии и облекчаването на дълга, той още веднъж води битка със своя остарял зложелател, споделя английският в. " Гардиън ".

Този път той се надява да сътвори другари, а не врагове: в края на този месец Варуфакис ще се опита да убеди гласоподавателите да го изберат за евродепутат - не в родната си Гърция, а в Германия.

Но по пътя той също по този начин съумява да отчужди старите си съдружници, които настояват, че неговата акция не е толкоз " демократизираща Европа ", колкото раздробяваща левия електорат във времена на възобновление на крайната десница.

Заедно с австрийско-германския икономист Даниела Плач и хърватския мъдрец Сречко Хорват, Варуфакис е един от тримата паневропейски претенденти, които се състезават за евроизборите на 26 май с " Демокрация в Европа ", дребна немска политическа партия, която от своя страна е отклонение на Движението за народна власт в Европа 2025, или в резюме DiEM25.

Германският претендент съставлява разклонението на DiEM25 в Гърция - MeRA25 - умишлен ход, посочи Варуфакис в документален филм за неговата предизборна акция, с цел да " даде да се разбере, че сегашната битка не е сред гърците и германците ", а " сред прогресивните рационални хуманистични политики, от една страна, и авторитаризма, от друга ".

Варуфакис и Хорват съумяха да впишат имената си в бюлетините в Германия, просто като се записаха в точния момент като поданици на Берлин пред локалните управляващи. Германското право гласи, че претендентът би трябвало да е жител на страна членка на Европейски Съюз и да е обитавал в Германия в продължение минимум на шест месеца.

" Ние сме повече германци от германците ", разяснява Хорват, претендент номер три в листата зад Варуфакис и Плач, допълвайки: " Ние просто следваме разпоредбите. "

DiEM25 приканва за " нов зелен курс за Европа " под формата на 500 милиарда евро годишни вложения в екологично чиста инфраструктура и възобновима сила и предлага европейски срещи на високо ниво и срещи на Европейската централна банка.

За да притегли вниманието към своите политики, партията значително е избягвала стандартните способи за водене на предизборна акция, като улични манифестации, а вместо това е разчитала на поддръжката на звезди. Тази седмица, по-късно от съперниците си, DiEM25 сложи 1000 плаката в Берлин с облика на някогашната актриса от сериала " Спасители на плажа " Памела Андерсън, която не е член на партията, само че се дефинира като покровител.
 Снимка 422719
В изказване Андерсън означи, че е подкрепила DiEM25, тъй като " те са единствените, които оферират всеобхватна и въодушевяващ зелен нов курс за Европа. (...) Знам, че този афиш е малко смахнат. Но е време да се измъкнем оттова и да създадем всичко належащо, с цел да притеглим вниманието на хората ".

Хорват съобщи, че са решили да употребяват модел на " Плейбой ", трансформирала се в активистка, в предизборната си акция, " тъй като немските политически плакати са покъртително скучни ", само че също по този начин " тъй като не би трябвало да бъде просто по този начин щото Стив Банън да изследва нови форми на политическо деяние и пропаганда, би трябвало да използваме нашето въображение и да подкопаем господстващата парадигма на политическата връзка ".

Но методът на партията към предизборната акция също по този начин отблъсна доста политици от една политическа партия, които демонстрираха взаимност с идеята на Варуфакис в разгара на гръцката дългова рецесия.

" По принцип аз съм последовател на концепцията гръцки политик да се кандидатира като евродепутат в Германия ", акцентира ветеранът евродепутат от крайнолявата партия " Левица " Габи Зимер, допълвайки, че " не на последно място, тъй като немското държавно управление е един от най-големите последователи на суровите ограничения за строги икономии в Южна Европа. Но стартирам да се колебая, че господин Варуфакис в действителност е зает с идеята, за която той твърди, че се бори ".

Делегати от " Левица " посетиха Атина в разгара на гръцката дългова рецесия, с цел да покажат взаимност с някогашната партия на Варуфакис " Сириза ", а нейният съпредседател Катя Кипинг участва на учредяването на DiEM25 в Берлин през 2016 година Но известието на някогашния гръцки финансов министър, че ще се откаже от мястото си на евродепутат " в границите на седмици ", откакто бъде определен, обърка доста от някогашните му съдружници.

" DiEM25 споделят, че желаят да демократизират Европа, само че Варуфакис споделя, че ще се отдръпна от поста си, с цел да организира предизборна акция за гръцките парламентарни избори през есента ", означи Зимер, който е член на Европейския парламент от 2004 година насам. " Това е парадокс и има доста малко общо с демокрацията. Ако желаете да укрепите демокрацията, би трябвало да укрепите Европейския парламент. Много е разочароващо. "

За разлика от Гърция, в Германия няма предел за влизане в Европейския парламент. На предходните евроизбори през 2014 година сатиричната група " Партията " съумя да си обезпечи депутатско място с едвам 0,6 % от гласовете, а по личните калкулации на DiEM25 партията ще има потребност от не повече от 300 000 гласа, с цел да изпрати заемащия челно място в листата ѝ в Европарламента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР