Четири часа депутатите дебатираха по искането на оставката на зам.-председателя

...
Четири часа депутатите дебатираха по искането на оставката на зам.-председателя
Коментари Харесай

След 4 часа дебати: Постът на Мирослав Иванов е спасен, но не и духът на парламентаризма

Четири часа депутатите дебатираха по настояването на оставката на зам.-председателя от Политическа партия Мирослав Иванов.

Искането бе импортирано от ГЕРБ/СДС и подкрепено и от подписите на депутати от Движение за права и свободи и " Възраждане ". Поводът за настояването за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предишния петък (13 май). Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС. Според вносителите на проекторешението, държанието на Мирослав Иванов е изключително неточно по отношение на представители на трите опозиционни партии, само че най-много се демонстрира по отношение на най-голямата опозиционна парламентарна група - ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния ръководител.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев отбрани заместника, а и съпартиеца си. От парламентарната естрада той съобщи, че намира претекстовете в желаната оставка за несъстоятелни и ги обори с обстоятелства. Не виждам нито методичност, нито липса на обективност в дейностите на зам.-председателя. Последователно Минчев направи обзор на обстоятелствата и съобщи, че за него остават неразбираеми претекстовете за желаната оставка. По-остър беше Минчев, когато отговори на обвиняването за предизвикателство на вълнения, като сподели, че доколкото е наясно, самичък човек не може да провокира вълнения, вълнения може да провокират група народни представители тръгнали към трибуната - намек към Политическа партия на ГЕРБ, които тогава са скупчиха точно там.

За тези пет месеца си дадох сметка, че ролята на ръководителя е доста виновна - споделям го към всички заместници. Той е удовлетворен от работата на всичките си заместници, само че Минчев продължи и с ролята на ръководителите на парламентарни групи, очевидно имайки поради тъкмо депутата от ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

" Председателят скача за тима, а и тима скача за него. Ролята му може да бъде решаваща, в това число и при решения за официални нарушавания на правилника, само че с цел да се резервира духа, духа на почитание. Считам че ние всички, аз и всичките ми заместниците ми, го съблюдаваме. Това не дава обаче правото на ръководителите на ПГ да злоупотребяват. Капитаните могат да приказват с реферите, само че на капитаните им свирят същите нарушавания, както и на останалите играчи, с метафора Минчев продължи да насочва упреци към Атанасова.

От името на ГЕРБ/СДС Радомир Чолаков аргументира настояването за оставка най-вече с морални и етични квалификации - " Разумното за Политическа партия е да отдръпват Мирослав Иванов и да предложат някой различен. Хубаво е да го замените с някой, който може да поеме този пост. Г-н Иванов би трябвало да знае, че ще го почитаме повече, в случай че се отдръпна, а не се заинати. " По думите му очевидно в залата има хора, които се " опияняват от властта и мислят, че всичко ви е разрешено ". Чолаков се закани и че Политическа партия би трябвало да се научат да почитат опозицията и би трябвало да се научат на това бързо: Ако не се научите да почитате опозицията, ще се научите къде е пътят към вратата. ГЕРБ е имал правото да ръководи 12 години. Ако е рекъл Господ, ще има и още. "

От трибуната и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов аргументира тяхната поддръжка за желаната оставка - обикновено е да се позволяват неточности, който не работи, той не позволява неточности, само че когато се допусне неточност, би трябвало да се изиска и амнистия. Затова, съгласно Костадинов, е просто по-лесно Мирослав Иванов самичък да се отдръпна, защото който е сбъркал един път, ще сбърка и повторно.

Според Георги Михайлов от Българска социалистическа партия духът на парламентаризма е бил неведнъж нарушаван в залата, само че и неточно било отношението към Мирослав Иванов и изиска след това в коридорите опозицията да му се извини.

Христо Иванов от Демократична България изясни, че групата му няма да поддържа оставката на Мирослав Иванов. Според него Народното събрание съществува поради опозицията и изясни другите парламентарни практики за взимане и предоставяне на дума. Време е да продължим напред, сътрудници и да приемем, че ще има нови генерации, които ще се учат, посочи националният представител. Тома Биков от ГЕРБ разяснява, че партията му е поискала оставката на Иванов освен поради последния случай. Той захапа ръководещите за решетките, които съгласно него било поради параноята им. Никой няма да ви нападне, ще има митинги, не се тормозете, акцентира депутатът. Парламентаризмът се завърна, установяваха от Политическа партия. Томислав Дончев от ГЕРБ видя опасността от инквизицията и заподозря властта в особена патология.

Мирослав Иванов показа, че се усеща неловко, че е изгубено пленарно време за разискване на неговата оставка. Опитвал съм се да съблюдавам буквата и духа на закона, съобщи той. Дори оставял опозицията да се изрича повече от допустимото. Поведението на депутатите зависело от тяхното образование и морал, съгласно него.

Иванов се извини на Десислава Атанасова, въпреки че не считал, че е постъпил неверно. От Политическа партия с аплаузи го приветстваха. Гласувайте по съвест, прикани Атанас Атанасов, който ръководеше съвещанието. За оставката на Иванов бяха 81, 129 бяха срещу.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР