Честото използване на антибиотици направи някои бактерии устойчиви срещу лекарствата(снимка:

...
Честото използване на антибиотици направи някои бактерии устойчиви срещу лекарствата(снимка:
Коментари Харесай

Изкуствен интелект разработва нови антибиотици


Честото потребление на антибиотици направи някои бактерии устойчиви против медикаментите
(снимка: CC0 Public Domain)

Под пушилката на пандемията неусетно назрява друга сериозна опасност за публичното здраве – антибиотичната резистенстност. Едно от решенията на казуса е намирането на нови антибиотици, които да влияят на бактериите, добили резистентност към в този момент познатите формули.

Изследователи от са проектирали неестествен разсъдък, който работи по задачата за нови антибиотици. Първите резултати са обнадеждаващи: синтетичният разсъдък е създал две нови антибиотични предписания.
още по тематиката
Както всички организми, и бактериите се развиват съгласно средата си. Честото потребление на антибиотици, изключително „ за всеки случай ”, както доста лекари препоръчваха до неотдавна, е научило някои бактерии на резистентност против медикаментите.

Все повече хора се озовават в тази обстановка. Преди броени дни за следващ път се разчу за пациент с бактериална зараза, при която откритата бактерия е устойчива на всички типове антибиотик, познати на медицината. Мрачната прогноза е, че това ще се случва все по-често, а от „ леки ” бактериални инфекции ще умират по 10 милиона души годишно към 2050-та.

Още по-лошото е, че създаването на нови медикаменти лишава години и включва голямо количество опити и неточности. Това е тъкмо този тип работа, в която изкуственият разсъдък превъзхожда практиката, съгласно IBM. Нейният екип е основал неестествен разсъдък, който може доста по-бързо да изследва „ цялото пространство от опциите за молекулярни конфигурации ”.

Разбира се, способността за заличаване на бактерии не е единственото условие за даден антибиотик – той би трябвало и да е безвреден за индивида – и, в идеалния случай, да работи при редица класове бактерии. Така генерираните от AI антибиотични молекули се прекарват през второ и трето „ решето ”, с цел да се отстранен неефективните или токсични комбинации.

В течение на 48 дни системата с изкуствен интелект е идентифицирала, синтезирала и „ тествала ” 20 нови претенденти за антибиотични пептиди. Две от формулите са се оказали „ доста обещаващи ” – те са мощни против редица бактерии от двата съществени класа (Грам-положителни и Грам-отрицателни), като работят посредством продупчване на дупки във външните мембрани на бацилите.

При клетъчни култури и проби върху мишки формулите имат ниска токсичност и наподобява доста малко евентуално да доведат до спомагателна лекарствена устойчивост при Е. coli.

Новите претенденти за антибиотици са задоволително вълнуващи сами по себе си, само че процесът, посредством който са били открити, е същинският пробив. Възможността за бързо и по-ефективно създаване и тестване на нови антибиотици може да помогне за справяне с антибиотичната резистенстност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР