Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче

...
Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче
Коментари Харесай

94-ма начело с Георги Стаменов обгрижват район Централен с...

Често винят медиите за всички публични беди. Четвъртата власт обаче не задава тона на публичните процеси. Може да е коректив или да обслужва политиката и властта, съгласно убежденията на публицистите, може да предизвика диспути и да разкрива нередностите, само че не може сама да сътвори или да взриви гражданското общество. Но сигурно може да му е от изгода.  

Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните институции. Повечето от тях работят постепенно, съпротивляват се на измененията и постоянно малтретират бизнеса и жителите, вместо да ги обслужват. Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и организации, не знаят къде и по какъв начин тъкмо до получат нужното им административно обслужване и губят огромна част от времето си, с цел да обикалят разнообразни ведомства, дирекции и отдели.

За да е в действителност от изгода на читателите си, „ Марица ” започва поредност, в която ще показа всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив. Ще ви осведомяваме с какво тъкмо се занимават, каква е структурата им, по какъв начин най-лесно да влезем по отношение на тях и какво да създадем, в случай че не си правят работата.

След като към този момент ви представихме Община Пловдив, Областната администрация, ОДМВР-Пловдив, през днешния ден продължаваме поредицата с регион " Централен ".

Район „ Централен ”, в който по непрекъснат адрес към днешна дата са регистрирани 81 618 души, се смята за един от най-тежките за ръководство и до неотдавна за максимален в Пловдив. Населението  на " Централен " към днешна дата даже е по-голямо от всеки средностатистически  областен град. За съпоставяне - съгласно последното броене Пазарджик има 74 950 поданици. В последно време обаче „ Южен ”, който всеобщо се застроява към Родопите, стартира трайно да изпреварва „ Централен ” по броя на жителите.

Към районната администрация на щат се водят 94 чиновници и 47 медицински сестри и фелдшери. В този състав са зачислени и счетоводители към детските ясли и млечни кухни, както и дежурни по защита и готовност.    



Функциите  на регионите са поделени с Община Пловдив, само че все пак спецификата на регион „ Централен ”

обгръща извънредно огромен периметър от действия -

цялото културно-историческо завещание на Пловдив е съсредоточено в центъра, тук е най-старата инфраструктура, реката, хълмовете, ново строителство, паркиране, улично осветяване, парковете. Към районното кметството се обръщат по всички въпроси, които касаят живота на хората, в това число за непорочност, зелените площи, звук, неразбории със съседи, липса тук-там за паркиране, настаняване в детски градини, изгорели улични лампи и какво ли още не.

Администрацията е формирана от две дирекции и четири отдела, а за жители има и фронт офис във фоайето на постройката на ул. „ Христо Г. Данов ” 39, където може да се получи всякаква информация и да се подадат документи.

Район „ Централен ” към този момент

втори мандат се управлява от мажоритарно определения  кмет  Георги Стаменов,

магистър по финанси, счетоводство и надзор, който преди да застъпи на поста, беше четири години общински консултант. Стаменов, роден в същия регион, го познава като петте си пръста и е наясно по какъв начин се вземат решение проблемите, стига да има пари.



За разлика от кметските длъжности в локалните структури на властта, заместниците се назначават от районните кметове и без да се утвърждават в Общинския съвет. Дясната ръка на Стаменов е инж. Тошо Пашов, зам.-кмет „ Устройство на територията, капиталови планове, техническа инфраструктура и капитално строителство ”.



Тошо Пашов е пътен инженер, приключил магистратура и работил в частния бизнес, преди да се захване с градските каузи. В мандата на кмета Славчо Атанасов оглавяваше цялото капитално строителство в Пловдив. В регион " Централен " няма план, който в последните години да не се е осъществил с негово присъединяване.

„ Ковчежникът ” на региона е Фиданка Кацарева,

зам.-кмет по финанси, счетоводство, стопанска активност и човешки запаси. Под крилото на Кацарева са обучение, опазване на здравето, обществена активност и просвета.



Фиданка Кацарева е магистър по корпоративни финанси, на последните локални избори през 2019 година беше определена в локалния парламент с листата на ГЕРБ, само че избра зам. кметския пост в „ Централен ”. Съпругът й Дончо Кацарев се прочу неотдавна със солидните спестявания - 483 800 лв., които самият той е заявил в качеството си на към този момент някогашен началник на банкрутиралото общинско сдружение „ Инсинератор-Пловдив ”. Кацарев и преди общинските служби имал личен бизнес.

Гергана  Гатова-Златкова е натоварена като зам.-кмет с административноправно осведомително обслужване, гражданска регистрация и европроекти. Тя също има висше обучение - магистратура по право. Преди да се потопи в локалното самоуправление, Златкова е работила по специалността в частния бранш.

Четвъртият заместител -

Октай Чалъшкан, дава отговор за публичен ред, сигурност  и интеграция.

Чалъшкан е един от „ ветераните ” в администрацията и кариерата си е почнал от най-ниското ходило на редови чиновник. На зам. кметския пост е бил изстрелян от тогавашната кметица Райна Петрова с претекст, че индивидът от Движение за права и свободи е на " ти " с малцинствата и ще улесни работата с тях. Чалъшкан даже за малко е изпълнявал длъжността кмет на региона, откакто Райна Петрова беше отстранена от длъжността по обвиняване при възлагане на публични поръчки на компания „ Надежда 2000 ” за доставка на храни в детски заведения. И Октай Чалъшкан има тапия за магистър по стопанско ръководство.



Районната администрация се обитава на ул. „ Христо Г. Данов ” 39 в красива старинна постройка - монумент на културата, проектирана от арх. Йосиф Шнитер като книгоиздателска къща на Драган Манчов, и в пристройката в двора откъм ул. „ Съгласие ”.
Приемни дни и значими телефони
Кмет ГЕОРГИ СТАМЕНОВ

понеделник, сряда, четвъртък и петък 08:30-17:00 ч. (след авансово записване)

тел. 032/658 211

Зам.-кмет ФИДАНКА КАЦАРЕВА

понеделник, вторник, сряда,четвъртък и петък 08:30-17:00 ч. (след авансово записване)

032/658 209

Зам.-кмет инж. ТОШО ПАШОВ

вторник и четвъртък 11:00-12:00 ч. (след авансово записване)

тел. 032/658 211  и 032/658 235

Зам.-кмет ГЕРГАНА ВАСИЛЕВА ГАТОВА-ЗЛАТКОВА

понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък 08:30-17:00 ч. (след авансово записване)

тел.: 032/658 211 и  032/658 207

Зам.-кмет ОКТАЙ ЧАЛЪШКАН

понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък 08:30-17:00 ч. (след авансово записване)

тел.: 032/658 211  и 032/658 217

Секретар ЕМИЛ САРАЛИЙСКИ

понеделник-петък 11:00-12:00 ч.

032/658 230; 032/632 390

Сътрудник на основен проектант

08:30-17:15 ч.

тел. 032/658 200

Главен проектант

Вторник 14:00-16:00 ч. (след авансово записване)

тел. 032/658 200 и  032/658 233

 Адрес: гр. Пловдив, ул. „ Хр. Г. Данов ” № 39, телефон: 032/65 82 37, факс: 032/62 62 04,  email:
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР