Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче

...
Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче
Коментари Харесай

1 полицай пази 300 души в Пловдив и областта

Често винят медиите за всички публични беди. Четвъртата власт обаче не задава тона на публичните процеси. Може да е коректив или да обслужва политиката и властта, съгласно убежденията на публицистите, може да предизвика диспути и да разкрива нередностите, само че не може сама да сътвори или да взриви гражданското общество. Но сигурно може да му е от изгода.  

Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните институции. Повечето от тях работят постепенно, съпротивляват се на измененията и постоянно малтретират бизнеса и жителите, вместо да ги обслужват. Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и организации, не знаят къде и по какъв начин тъкмо до получат нужното им административно обслужване и губят огромна част от времето си, с цел да обикалят разнообразни ведомства, дирекции и отдели.

За да е в действителност от изгода на читателите си, „ Марица ” започва поредност, в която ще показа всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив. Ще ви осведомяваме с какво тъкмо се занимават, каква е структурата им, по какъв начин най-лесно да влезем по отношение на тях и какво да създадем, в случай че не си правят работата.

След като предишния понеделник представихме най-голямата институция - Община Пловдив, през днешния ден продължаваме с Областната администрация.

Пловдивската полиция обслужва територия от близо 6000 кв. километра, на която са ситуирани 18 общини със 17 града и 197 села. Униформените в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи са към 2000 души. Те са разпределени в общо четири отдела, над 30 бранша и в 13 районни полицейски ръководства.



Най-отгоре в йерархичната конструкция е управлението, което се състои от шеф и заместник-директор. За разлика от кметовете, те нямат мандат и не се показват от жителите. Назначават се от министъра на вътрешните работи, а какъв брой дълго ще се задържат на поста, зависи главно от две неща ​- от качеството им на работа и постигнатите резултати, както и от това коя партия печели изборите и ръководи в даден откъслек от време. На послушание на шефа на полицията в Пловдив - от седмица старши комисар Васил Костадинов, са четири отдела - „ Криминална полиция “, „ Икономическа полиция “, „ Охранителна полиция “ и „ Разследване “.


Отдел „ Криминална полиция “ се управлява от комисар Георги Ташев
Той е на поста от дълги години. Отделът се състои от шест бранша - " Престъпления срещу личността ", " Престъпления, свързани с грабежи ", " Престъпления срещу собствеността и културно-историческите полезности ", " Престъпления, свързани с нелегално престояване и прекосяване на чужденци в страната и търсене ", " Престъпления, свързани с МПС, общоопасни средства и контингент " и " Престъпления, свързани с наркотични субстанции, детска престъпност и дом за настаняване на малолетни и малолетни ".
Отдел " Охранителна полиция " се оглавява от комисар Костадин Костов
и включва пет бранша. Те обгръщат действия по запазване на публичния ред, предварителна защита на правонарушенията, попречване и присъединяване в разкриването на закононарушения, обезпечаване на сигурността при осъществяване на всеобщи мероприятия, надзор на сигурността на придвижването по пътищата и на водачите на моторни транспортни средства и на пътнотранспортните катастрофи, позволение и надзор за прилагане на общоопасни средства, надзор на частната охранителна активност и конвоиране на лица в страната. Към отдела спада и бранш „ Пътна полиция “, управителен от гл. инсп. Йордан Милушев.
Отдел „ Икономическа полиция “
реализира активността си в тясно съдействие с другите държавни и публични органи и институции, ангажирани с надзор върху икономическите процеси и взаимоотношения ​- Национална организация по приходите, Инспекция по труда, комисия за отбрана на правата на потребителите, ревизия за запазване и надзор на публичното здраве, Дирекция по строителен контрол, работа по метрология и стандартизация и механически контрол, асоциации за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и други. Разследванията в бранша се предизвикват от сигнали и тъжби на жители и други институции, изявления в медиите и посредством възлагане от органите на прокуратурата. Отделът е с пет бранша - " Индустрия и търговия ", " Бюджетни организации и европейски фондове ", " Престъпления, свързани с данъчната и осигурителната система ", " Престъпления против финансово-кредитната система и компютърните закононарушения " и " Противодействие на корупцията в администрацията ". Начело на „ Икономическа полиция “ е комисар Славчо Алексиев.


Единствената жена, началник на полицейски отдел, е комисар Светла Пендова
На нея е поверен „ Разследване “. С други думи, тя е началник на дознателите. С влизане в действие на нов​ия Наказателно-процесуален кодекс и Закон за Министерство на вътрешните работи през 2006 година активността по полицейското следствие към този момент се прави единствено от чиновници, назначени със заповед на служба „ дознател “.  Практически те проверяват  97% от закононарушенията, визирани в Наказателен кодекс. Дознателите са разпределени за осъществяване на служебните им отговорности към обособените структурни звена на Дирекцията, като част от тях са профилирани в следствието на избрани типове закононарушения - икономически и корупционни закононарушения, закононарушения, осъществени от малолетни, закононарушения, свързани с опиати, и така нататък

Освен четирите отдела на директно послушание на шефа и неговия заместител са
13 районни полицейски ръководства,
ръководени от съответните началници. Шест от тях са на територията на град Пловдив ​- по едно за всеки административен регион, а останалите седем са позиционирани в огромните общини в региона.  Първо районно с шеф основен контрольор Асен Солаков обслужва регион “Южен ”, също общините Родопи и Куклен. Второ районно се управлява от гл. контрольор Георги Машонов.  То обслужва 2/3 от регион “Централен ” и целия регион “Западен ”. Началник на Трето районно в Пловдив е основен контрольор Венелин Костов. Униформените се грижат за сигурността на жителите на регион “Северен ”. Четвърто районно управление (на МВР) се управлява от основен контрольор Сивлин Бабаджанов. Обслужва към 5 кв. километра от централната част на Пловдив. На територията на ръководството се намират ”Старинен Пловдив ”, огромна част от централната комерсиална мрежа, значими публични институции, като Съдебната палата, банки, образователни заведения, художествени галерии, музеи и други. Пето районно в града под тепетата е с шеф основен контрольор Иван Чочков. Униформените обслужват ​ЖР „ Тракия ”, селата Ягодово, Крумово, с прилежащите им землища, и летище Крумово. Шесто районно управление (на МВР) обслужва територията на регион “Източен ”, където е най-големият етнически квартал „ Столипиново “. Ръководител на ръководството е основен контрольор Димитър Костов.

Седемте полицейски ръководства в региона покриват останалите 17 общини в региона. Районното в Асеновград обслужва също Садово, Лъки и част от ​община Куклен. Началник е основен контрольор Петър Бабугеров. Районното в Карлово е с началник основен контрольор Сълко Литов. Служителите на реда дават отговор за сигурността в Карлово, Калофер, Баня, Клисура и Сопот. Главен контрольор Пламен Арабски пък оглавява Районното в Хисаря, което обслужва и община Калояново.  Полицията в Стамболийски е ръководена от основен контрольор Ангел Керпиев. Районното там обслужва 4 общини -Стамболийски, Кричим, Перущица и " Родопи ". Полицейското ръководство в Раковски дава отговор за сигурността на жителите и в Брезово. Ръководител е основен контрольор Димитър Събчев. Районното в Първомай обслужва цялата община. Началник е основен контрольор Георги Георгиев. Последното ръководство е в Труд. То се управлява от основен контрольор Николай Кирков, а чиновниците обслужват общините " Марица " и Съединение.


В редиците на пловдивската полиция има непрестанно текучество
При една от последните разгласи от Министерство на вътрешните работи търсят да назначат нови 40 чиновници на реда. Проста сметка демонстрира, че моментният брой на служителите на реда в града и региона значи, че един еднообразен се пада на всеки 300-330 поданици на Пловдивско. Ако погледнем териториално, се пада по 1 служител на реда на всеки три километра повърхност. 
Пловдив -  трамплин за топченгета и висши фрагменти в Министерство на вътрешните работи
Местният юрист Иван Демерджиев ръководи министерството, някогашният началник на Първо Петър Тодоров дърпа конците на професионалния състав във ведомството



Пловдив от години е люпилня за висши фрагменти в системата на Министерство на вътрешните работи. Областната дирекция и обособените полицейски ръководства се оказаха комфортен трамплин за кариерно израстване към високите постове. Тенденцията хора под пагон под тепетата да стават огромни началници в Министерство на вътрешните работи се ускори изключително по време на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, като продължава и в този момент под направленията на наследника му - пловдивския юрист Иван Демерджиев.   

Един от образците за скоростно кариерно израстване е основен комисар Петър Тодоров. Дълги години той оглавяваше Първо районно в града под тепетата. След като Рашков взе главата на тогавашния началник на полицията в Пловдив Йордан Рогачев, Петър Тодоров зае неговото място. Но не за дълго. Няколко месеца по-късно Тодоров бе изтеглен в София и стана основен секретар на Министерство на вътрешните работи. 



 Друга основна фигура от Пловдив също получи покачване и се отдръпна в столицата. Тодор Гребенаров бе назначен за шеф на ОДМВР-Пловдив през 2013 г.  В края на същата година към този момент стана началник на Главна дирекция “Национална полиция ”, а от 2015 година - заместник-директор на Главната дирекция. Министър Бойко Рашков пък му повери командването на новосъздадената дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “.

След назначението в София Петър Тодоров изтегли нагоре различен кадър, обвързван с пловдивската полиция. Атанас Илков, някогашен шеф на ОДМВР, стана заместник-директор на Главна дирекция " Национална полиция ".  До 2014 година Илков ръководеше Групово дело „ Криминална полиция “, само че беше освободен от Министерство на вътрешните работи след злощастната акция на баретите в Лясковец. Сега Илков заема поста шеф на Групово дело " Национална полиция " в столицата. 



Радослав Начев е още един от образците, които удостоверяват, че Пловдив е кариерен трамплин. Той беше най-младият шеф на КАТ-Пловдив, оглавявал в миналото структурата. След това оглави бранш " Специализирани полицейски сили ". Вятърът на смяната го води на поста зам.-началник на " Пътна полиция " в столицата. Само преди броени дни Радослав Начев се издигна още едно ходило - до шеф на КАТ-София, откакто размени Тенчо Тенев, навършил пределните 60 години за работа в Министерство на вътрешните работи. 



Бившият началник на КАТ в града под тепетата и някогашен началник на отдел “Охранителна полиция ” тук Венелин Младенов  също потегли към столицата по времето на Рашков. Там той оглави  " Охранителна полиция " в Главна дирекция " Национална полиция ".



Цялата професионална кариера на настоящия министър на вътрешните работи адв. Иван Демерджиев също е обвързвана с Пловдив. От юли 2016 година до февруари 2019 година е секретар на Адвокатската гилдия в Пловдив, а през февруари 2019 година става неин ръководител. Напуска поста, откакто през май 2021 година става заместник-министър на правораздаването в служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев. През октомври същата година с декрет на президента Румен Радев е назначен за длъжностен министър на правораздаването. След края на мандата се връща към адвокатската си процедура. Назначен е за служебен заместник министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи на 2 август тази година.



Очаква се и новият шеф на пловдивската полиция ст. комисар Васил Костадинов да върви към по-високи постове, следвайки образеца на свои сътрудници и прародители. 
По 500 закононарушения месечно, всяко второ е разкрито
Според данните от статистиката униформените от пловдивската полиция се борят приблизително с по 500 закононарушения месечно, или с по 6000 за година. От тях се разкриват към 50%. По този индикатор Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив стои доста добре на общия декор, поради, че междинната разкриваемост в страната е 44%, сподели пред " Марица " новият шеф старши комисар Васил Костадинов. 



Средно дневно на територията на града и региона се записват сред 17 до 20 престъпни прояви. По пол записаните в Пловдивско закононарушения са осъществени най-вече от мъже, само че прави усещане, че се усилва броят на задържаните дами. В очите на жителите обаче цифрите не приказват нищо. Те желаят да живеят несъмнено и да не стават част от черната статистика. Искат действително да усетят, че има работеща полиция, изключително в малките обитаеми места, където престъпността, най-много грабежите, се оказа същински камшик, поради неналичието на задоволително униформени. Лоша роля изиграха честите рокади на върха на пловдивската полиция в средата на предходната година. Тогава Дирекцията смени трима шефове, и то за малко време. Всяка една промяна желае време на напасване както със самия пост, особеностите на Пловдив и района, по този начин и с наличния състав. Димитър Балев бе оня, който постави завършек на честите промени. Той се задържа година и два месеца на поста, като за това време наклони везните на полицията в посока позитивно развиване. Стремежът му да удари престъпността се оказа успешен и съгласно статистиката тя понижава. Линията, която Балев стартира, в този момент има своето продължение в лицето на неговия заместител и сегашен шеф ст. комисар Васил Костадинов. Ако той успее да се задържи задоволително дълго, стабилизацията в Дирекцията ще стигне до 100%.
Гражданите:  Да има повече полиция през нощта!
Трябва да има повече полиция през нощта. Това е безапелационното мнение на пловдивчани, съгласно които в тъмните часове на денонощието внезапно спада броят на униформените, грижещи се за сигурността на жителите и за първокласен лов на нарушители. А тъкмо тогава се правят най-вече закононарушения. „ Би трябвало да има повече дежурни служители на реда през нощта, а денем - по-малко. Това най-малко е разумно съгласно мен “, разяснява пловдивчанин.

Действително денем на работа са доста повече чиновници на пловдивската полиция, в сравнение с през нощта. Всяко Районно си изготвя графици с наряди съгласно числения състав и опциите. Определено цифрата на дежурните денем и на дежурните през нощта не е една и съща, само че и няма голяма разлика, разясниха за „ Марица “ от Министерство на вътрешните работи в града под тепетата. Сред факторите, които въздействат, са също текучеството на фрагменти, чиновниците в отпуск и така нататък Някои от униформените карат 24-часови смени, други пък са на пост по 12 часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР