Често вечер се въртим в леглото и се мъчим да

...
Често вечер се въртим в леглото и се мъчим да
Коментари Харесай

5 съвета за по-лесно заспиване

Често вечер се въртим в леглото и се мъчим да заспим. Нощта съвсем е предходна, а ние не можем да се освободим от напрежението, напрежението, умората, мислите…

Ето пет съвета за по-лесно заспиване:  

  1. Проветрете стаята

За да може човек да заспи, телесната му температура би трябвало леко да спадне. Затова в хладни пространства заспиваме по-бързо и спим по-добре. Забравете за топлите пижами и отваряйте прозорец през нощта – през нощта температурата в стаята би трябвало да е с към 3 градуса по-ниска, в сравнение с денем.

  1. Не си лягайте гладни

Тук имате потребност от златна среда: не можете да ядете компактно преди лягане, само че и не би трябвало да си лягате гладни. Някои храни съдържат естествени релаксанти и субстанции, които спомагат за образуването на сън: това са банани, мляко, бадеми, овесена каша. Добре е да се хапнат час-два преди да изгасите светлините. Не забравяйте, че протеините, кофеинът, лютото, мазното и сладкото единствено ще Ви попречат – по-добре е да ги оставите за сутринта.

  1. Забравете за джаджите 

Те излъчват специфична синя светлина – тялото я приема за дневна и стопира да създава хормона на съня. И мозъкът Ви, вместо да се отпусне, интензивно обработва нова информация.

  1. Отпуснете се

Можете да вземете топла вана, да слушате успокояваща музика или да медитирате.

  1. Опитайте с извършения за заспиване

Например “4-7-8 ” – този способ е създаден от лекар по медицина и професор от Харвард Андрю Уейл. Ето какви са те:

  • Вдишайте умерено през носа за 4 секунди;
  • Задръжте дъха си за 7 секунди;
  • Издишайте постепенно през устата си за 8 секунди.
    Задържането на дъха с постепенно издишване забавя сърдечната периодичност, тъй че се отпускате и успокоявате. Освен това ще би трябвало да се концентрирайте върху дишането и непрекъснато да броите – става известно един тип медитация.
  • Слушайте бял звук
    Тихият еднообразен звук ще Ви помогне да заспите: такива звуци интуитивно се възприемат като безвредни, релаксиращи. Няма значение какъв ще бъде: шумът на морето, тътенът на трен или шумоленето на листата. Някои хора даже слушат цвърченето на бекон: видеоклипове за „ сън “ могат да бъдат открити в YouTube.
    Само не забравяйте за вредата от синята светлина. Ако слушате звук от смарт телефон или таблет, поставете устройството с екрана надолу или включете специфичния нощен режим.

Лишаването от сън утежнява работата

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР