Често се тревожим, когато се въртим в леглото посред нощ,

...
Често се тревожим, когато се въртим в леглото посред нощ,
Коментари Харесай

Осемчасовият сън е мит

Често се тревожим, когато се въртим в леглото измежду нощ, само че това може да се окаже потребно. Все повече научни проучвания и исторически свидетелства сочат, че осемчасовият сън не е натурален, написа Би Би Си.

В началото на 90-те години на ХХ век психиатърът Томас Вер организира опит, участниците в който били потопени в мрак за 14 часа всяка нощ в продължение на месец.

На четвъртата седмица се открил явен модел – участниците в опита спели първо 4 часа, събуждали се за идващите два и по-късно заспивали за още 4.

Специалистите, учещи съня, били впечатлени от проучването, само че измежду множеството хора концепцията за продължителния осемчасов сън си остава непоклатима.

През 2001 година историкът Роджър Екирх от университета " Вирджиния Тек " разгласява теоретичен труд въз основата на 16-годишни проучвания, който дава голям брой исторически свидетелства, че хората се спели в два обособени отрязъка от нощта.

Четири години по-късно той издава книгата си, в която се съдържат многочислени образци за разделения сън - от Омировата " Одисея " до антропологически данни за модерни племена, живеещи на територията на Нигерия.

Също както в проучването на Вер, те разказват първия сън, който стартира към два часа след здрачаване, пресечен от един-два часа интервал на бодърстване и последван от втори сън.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР