Често правим сравнения на цените на отделни продукти в България

...
Често правим сравнения на цените на отделни продукти в България
Коментари Харесай

В сравнение със Западна Европа: Плащаме повече, а печелим в пъти по-малко

Често вършим съпоставения на цените на обособени артикули в България и Западна Европа и с изненада откриваме, че у нас някои артикули костват по-скъпо. Изчисление на КНСБ върху 20 основни стоки демонстрира, че цените им у нас са по-високи, спрямо тези в страни като Франция, Германия и Испания.
Въпреки, че във Франция напълно не е най-евтино да се пазари, спрямо Италия, Испания или Германия, да вземем за пример, даже на Лазурния бряг, където е още по-скъпо, екипът ни открива съществени храни, чиято цена е много по-ниска от тази в България. За съпоставяне – минималната работна заплата във Франция е четири пъти по-висока от тази у нас.
„ Като част от огромно проучване за нужните средства за прехрана, вършим периодически наблюдения на цените по комерсиалните вериги в шест страни на 20 жизненонеобходими артикули, които непрекъснато участват на нашата софра. Интересен е фактът, че в някои страни същите артикули, на избрани търговски вериги, имат доста по ниски-стойности, а приходите в тези страни са много по-високи ”, разяснява зам.-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Виолета Иванова. Иванова е част от екипа експерти от КНСБ, провели проучването. С сътрудниците си установяват - плащаме повече, до момента в който печелим в пъти по-малко.
„ Например, сирене в България е със междинна цена големите търговски вериги от 9 евро, до момента в който в Холандия е 7 евро, в Германия и Испания – също. Над нашата стойност е единствено в Хърватия – 13 евро и във Франция – 10 евро ”, разяснява тя.
Средната цена на сиренето във Франция може и да е с 1 евро по-висока, само че съвсем двойно по-ниска е тази на яйцата. 1.65 евро за 10 броя френски яйца против 2.96 евро в България.
„ Отбелязваме, че има някои по високи цени във Франция, само че въпреки всичко, те се приближават до тези в България. Например, във Франция охладено пиле може да се купи за 3.59 евро, до момента в който у нас е 4 евро ”, изяснява Иванова.
Традиционният за българската софра зрял фасул и брашното също са по-скъпи, в сравнение с във Франция и Германия.
„ Други забележими артикули, които вършат усещане, са картофите, които означават забележителна стойност в България. Килограм се продава за 92 цента, до момента в който в Испания са към 80 цента, в Германия са на същата стойност. С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската си кошница от 20 съществени артикули – цели 27 пъти, до момента в който в България единствено 7 ”, добавя зам.-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ. „ В България за тази кошница от 20 артикули би трябвало да платим 56 евро, до момента в който същата потребителска кошница от 20 артикули в Румъния е 52 евро, а в Испания - 50 евро. Съпоставено с минималната работна заплата, това значи, че в България с една минимална работна заплата тази лимитирана потребителска кошница може да се купи седем пъти, до момента в който в Испания - 23 ”, пресмята още Иванова.
Освен по-високите цени у нас, притеснително е, че повече от 2/3 от работещите българи не съумяват да си покрият битовите разноски и пазара с приходите, които получават.
„ В Германия единствено за последната година нарастването на минималната работна заплата е 361 евро, а в България е едвам 66 евро. Разбирате, че ние, какъвто и растеж да имаме, към момента не можем да достигнем междинните равнища на европейската минимална заплата ”, акцентира специалистът.
От КНСБ упорстват от 1 юли минималното заплащане да бъде увеличено на 850 лв., с цел да покрие луфта на инфлация, насъбран през 2023 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР