Често, когато говорим за автомобили, пренебрегваме нещо много важно, без

...
Често, когато говорим за автомобили, пренебрегваме нещо много важно, без
Коментари Харесай

Прави ли са британците, че трябва да се движим вляво

Често, когато приказваме за коли, подценяваме нещо доста значимо, без което същите не биха били нищо повече от купчини ламарина, употребявани за бижу или създаващи безпорядък. Да, става въпрос за пътните правила.

Колкото и безсмислени и досадни да ни се костват от време на време, те са непрекъснат сателит на всеки водач и без тях всичко просто би замязяло на преди малко разровен мравуняк.

Поглед обратно

За да разберем концепцията зад първите пътни правила, би трябвало да се върнем близо два века обратно във времето и да преценим какво е било разбирането за " трафик " тогава. Не е имало асфалт, не е имало коли, нито светофари, пътни знаци, маркировка, даже пътна полиция.

Въпреки това обаче, индустриалната гражданска война е в разгара си, железопътният превоз набира известност, а в земеделието стартира да се употребява доста моторизирана техника. И всичко това предизвикало потребността от основаването на най-малко базова регулация, която да подсигурява сигурността на хората и животните, в случаите когато моторните транспортни средства биват превозени от една точка до друга и маршрутът им минава през обитаеми райони.

Англичаните са го измислили

И по този начин се стигнало до 1861 година, когато английският парламент приел закон за придвижването моторните транспортни средства. Днес звучи смехотворно и изцяло неприложимо, само че тогава въпросната разпоредба е забранявала придвижването на машини с тегло над 12 тона в обитаеми райони, а оптимално позволената скорост е била 16 км/ч. Друг е въпросът, че тогава не е имало техника, която да потвърди с какъв брой тъкмо километра се движи въпросната машина.

Четири години по-късно е призната корекция, съгласно която моторизираните машини би трябвало да бъдат съпровождани от човек, който да върви пред тях и да развява алено знаме. Това се отнася единствено за случаите, в които въпросните машини се движели по публичната пътна мрежа.

Максималната скорост била понижена до 6 км/ч в извънградските елементи и 3 км/ч в градовете. Друга любопитна детайлност е, че било наложително машината да се ръководи от най-малко трима души - водач, огняр и индивидът със знамето.

През 1896 година потребността от трима души екипаж е отстранена, а оптимално позволената скорост е увеличена на 22 км/ч. В същата година е основана и лека категория машини - с тегло под 3 тона.

Ето и нововъведенията, които обуславят и до през днешния ден живота ни, когато сме на път.

Регистрационните табели
 Снимка 407392
Източник: iStock

Първите се появяват през 1983 година във Франция. Причината е в непрекъснатия напредък на моторните транспортни средства и потребността те и техните притежатели да бъдат следени и да носят отговорност по някакъв метод.

Шофьорската брошура

Първите сходни документи са издадени през 1904 година, когато в Англия за пръв път е въведен терминът " неразумно шофиране ".

Светофарът

Малко по-рано британците изобретяват и светофара. Първият подобен бил инсталиран пред Народното събрание в Лондон. Той имал алена и зелена светлина и бил газов, не електрически.
 Снимка 407391
Източник: iStock

Освен че не бил доста удобен, защото трябвало да се превключва ръчно, той не бил и от най-безопасните - единствено месец след въвеждането му в употреба той се самовзривил.

Пътните знаци

Първите, най-малко в най-общия смисъл, били открити цели 4000 години пр. Хр. в Ирак, само че те не носели кой знае каква информация, защото представлявали елементарни каменни колони, отбелязващи дистанцията до центъра на града.
 Снимка 407395
Източник: iStock

Първата система от пътни знаци в модерния й тип била основана през 1895 година в Италия.

Движение отляво, придвижване отдясно

Исторически видяно, британците са прави в разбирането си, че би трябвало да се движим в лявата лента, защото съгласно археологически находки в Англия римляните са употребявали точно тази лента. Основата лежи в човешката физиология. Повечето хора са десничари, което прави придвижването в лявата лента по-логично, защото по този начин те можели елементарно да подадат ръка на движещ се против тях конник или да отхвърлен нападател.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР