Чешмите са част от българската култура и традиции. В миналото

...
Чешмите са част от българската култура и традиции. В миналото
Коментари Харесай

Отбележи чешма, да има вода

Чешмите са част от българската просвета и обичаи. В предишното чешмата е било място където млади и остарели се събирали, първите срещи на влюбените били там. Заможните хора са дарявали пари за построяването на чешма. Голяма част от чешмите се употребявали и за напояване на домашните животни (крави, кози и т.н.). Всяка чешма има своята история, било то любовна или спомен за някой безценен човек.

В наши дни огромна част чешмите, които в миналото са били центърът на обществения живот на българина, са пред разрухата си. Именно по тази причина Фондация “Наука за природата ” започва акцията си за възобновяване на чешми в Южна България.

Чрез приложението „ Чешмите “ всеки ще има опция да означи чешма, която да бъде реновирана. Апликацията е доста лесна за потребление и разрешава да се отбележат точните координати на чешмата, да се добави фотография и да се напише записка.
 Голяма датска премия за разказите на Господинов Голяма датска премия за разказите на Господинов
Българският публицист Георги Господинов е тазгодишният притежател на премията „ Цинклар “ за занаятчия на късия роман, връчвана от...

Българска традиция повелява „ да сториш положително на странника, да напоиш жадния и да нахраниш гладния “

Чешмите са доста значима част от живота, както на хората, по този начин и на животните. От коритата на чешмите дивите животни пият вода, туристите стопират за отмора и да утолят жаждата си или да се разхладят.

Фондация “Наука за природата ” има за цел да реновира 84 крайпътни чешми в Южна България, а всеки от нас ще може да означи чешмата, която желае да бъде реновирана.

Партньори в тази самодейност са Българска асоциация по водите и Хидротехническия факултет на УАСГ.

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР