Чешкото правителство подава оставка, заяви днес премиерът Андрей Бабиш. Той

...
Чешкото правителство подава оставка, заяви днес премиерът Андрей Бабиш. Той
Коментари Харесай

Правителството на Чехия подаде оставка

Чешкото държавно управление подава оставка, съобщи през днешния ден министър председателят Андрей Бабиш. Той увери, че и по този начин ще продължи да се бори с коронавирусната пандемия, съобщи Ройтерс.

Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, заяви по-рано през днешния ден за 13 502 нови случая на заразяване с ковид.

Бабиш заяви, че е подал оставката на държавното управление в писмо до президента Милош Земан, който беше признат в болница на 10 октомври, вместо да я връчи персонално на президента, както се прави нормално.

Когато Земан одобри оставката на държавното управление, той ще би трябвало да разпореди на досегашното държавното управление задачата да продължи да извършва отговорностите си до сформирането на ново държавно управление, което се чака да се случаи през идващите седмици.

Правителството на Бабиш подаде оставка, откакто партията на премиера " Действие на недоволните жители " (АНО) и нейните съдружници бяха победени от опозиционните сили на парламентарните избори, създадени на 8 и 9 октомври.

Очаква се, че Петър Фиала, водач на Гражданската демократическа партия и на опозиционното обединяване " Заедно ", ще е новият чешки министър председател, отбелязва Ройтерс.

В сряда прокуратурата на Чешката република още веднъж е поискала снемане на имунитета на изпълняващия длъжността министър председател Андрей Бабиш, заяви неин представител, представен от ДПА.

Служителят изясни, че това се е наложило тъй като отбраната от правосъдно гонене по закон е била възобновена с началото на новия законодателен интервал след изборите.

Бабиш е разследван по обвинявания, че е похарчил съвсем 2 милиона евро от европейска дотация за градеж на ваканционното населено място " Щъркелово гнездо ", което се намира на към 50 километра северно от Прага.

Субсидиите са били предопределени за дребни и междинни бизнесмени. Бабиш, който е мултимилионер, е създател на бизнес империя, включваща над 200 компании. Той неведнъж е отричал обвиняванията и акцентира, че парите от дотациите са възобновени.

Малко преди изборите публикуването на по този начин наречените Документи " Пандора " още веднъж сложи Бабиш под напън.

Според разкритията в тях преди години той е купил палат във Франция, като е употребявал няколко съществуващи единствено по документи компании медиатори за това. Бабиш отхвърля да е нарушил закона. Шейсет и седем годишният политик е създател на популистката партия " Действие на недоволните жители " (АНО).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР