Чешко архитектурно студио Боеле“ спечели организирания от Столична община конкурс

...
Чешко архитектурно студио Боеле“ спечели организирания от Столична община конкурс
Коментари Харесай

Чешко студио спечели конкурса за пешеходен мост в Южния парк

Чешко архитектурно студио „ Боеле “ завоюва проведения от Столична община конкурс за планиране на пешеходен мост, който да свърже втора и трета част на Южния парк откъм жк. Иван Вазов и да премине над трафика по ул. „ Бяла Черква “. Резултатите от конкуренцията бяха оповестени през днешния ден, като на второ и трето място  са класирани надлежно: „ Мио дизайн “ ООД, представлявано от арх. Орлин Давчев, и „ Андонов и синове дизайн “ ООД, представлявано от арх. Андон Андонов.

С построяването на новата мостова структура и прилежащите зони на процедура ще приключи сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството към НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрестанно и огромно парково пространство.



Пространството, през което ще минава мостът

Галерията с изображения на бъдещото оборудване може да видите тук.

Конкурсът започва през юли. Съгласно регламента с изключение на плануванаъа премия от 20 000 лева спечелилият получава и покана за правене на капиталов план. Класираните на второ и трето място получават надлежно по 15 000 лева и 10 000 лева паричен приз.

Проектът на спечелилия допуска построяването на мостова структура с дължина към 600 м и ширина към 10 м. Височината на моста ще доближава до 7.5 метра. Съоръжението ще стартира наоколо до басейн „ Спартак “, като стартира постепенно да се изкачва нагоре, незабавно щом срещне за Перловската река. След това структурата се преплита с реката, като това секване е съвсем перпендикулярно, изискващо най-краткия обсег, нужен за премостването ѝ. Същият принцип ще се употребява и над улица „ Бяла църква “. Южно от нея мостът се разклонява в две направления – главното направление е към зона Южен парк II, западно от Перловска река, най-посещаваната част от парка, където се чака най-големият пешеходен поток. Вторичният ръкав не пресича водоема и продължава на юг, предлагайки връзка с жилищната зона и с парка малко по-надолу.

Главният проектант на София Здравко Здравков изясни, че градежът може да стартира в края на 2023 година или през 2024 година Преди това би трябвало да се направи обстоен организационен проект, а спечелилият в състезанието да изготви механически план. Също по този начин за реализацията на концепцията Столична община ще би трябвало да изкупи частен парцел.

От визуализациите на плановете, класирани на второ и трето място, излиза наяве, че те допускат по-късо мостово оборудване с опция за създаване на стълби, по които да се слиза от него в няколко елементи. Третият в конкуренцията даже планува мостът да е закрит, което също би било от по-голямо улеснение за пешеходците. Съоръжението на спечелилия в състезанието е намерено и не допуска опция за слизане или качване от разнообразни точки в парковото пространство.

Проектите са прегледани и оценени от интернационално жури в състав: арх. Йеспер Дал - началник на градоустройствения отдел на община Фредериксберг, Дания, арх. Милутин Фолич – някогашен основен проектант и урбанист на град Белград, арх. Ресул Емра Шахан – председател на Истанбулската организация за обмисляне и ръководител на борда на шефовете на BİMTAŞ, арх. Васил Василев – представител на Камарата на архитектите в България, арх. Лидия Лазарова – представител на Съюза на архитектите в България, проф. доктор инж. Дарина Нитова – представител на Камарата на инженерите в капиталовото планиране, проф. доктор инж. Георги Линков – представител на Камарата на строителите в България, арх. Ивайло Петков – председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, доцент доктор арх. Ясен Кьосев – представител на Университета по архитектура, строителство и геодезия, арх. Владимир Владов – основен проектант на регион „ Триадица “ – Следствен отдел към окръжна прокуратура, Мария Механджиева – основен юрист в Столична община, направление „ Архитектура и градоустройство “. 

Повече за състезанието може да прочетете на особено основания уебсайт, а плановете на класираните три студиа може да видите тук.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР