Чешкият министър-председател Петър ФиалаЧешкото правителство оцеля при гласуването на вот

...
Чешкият министър-председател Петър ФиалаЧешкото правителство оцеля при гласуването на вот
Коментари Харесай

Не успяха да свалят правителството на Чехия с удари по газова линия

Чешкият министър-председател Петър Фиала
Чешкото държавно управление оцеля при гласуването на избор на съмнение в петък след 22-часови диспути в Народното събрание на фона на изказванията на опозицията за безучастие във връзка с растящата инфлация и цените на силата, съобщи „ Ройтерс “.

Вотът сподели по какъв начин енергийната рецесия в Европа подхранва политическата неустойчивост, защото възходящите цени на електрическата енергия усилват инфлацията, която към този момент е на невиждани от три десетилетия равнища.

Дясноцентристката петпартийна коалиция, ръководена от министър-председателя Петр Фиала, има болшинство от осем места в 200-местната долна камара на Народното събрание, като с лекост отхвърли на двете опозиционни партии нужното болшинство от 101 гласа, което се изисква при парламентарните гласувания.

Депутатите се събраха в четвъртък и обсъждаха предлагането през цялата нощ преди гласуването по обяд в петък.

„ Премиерът Фиала и неговите министри не са в положение да ръководят страната ни. Енергийната рецесия изцяло се е изплъзнала от ръцете им “, съобщи пред депутатите водачът на опозицията Андрей Бабиш.

Бившият министър-председател Бабиш, милиардер, който беше надвит на изборите предходната година, също по този начин упрекна държавното управление във връзки с хора, разследвани за хипотетична корупция в скандал, който наложи оставката на ръководителя на тайните служби.

Загубата на доверие би била стеснение за чешкото държавно управление, което управлява ротационното председателство на Европейския съюз, защото блокът се стреми да резервира единството си поради поддръжката си за Украйна и в същото време да откри метод да спре внезапното повишаване на цените на силата вследствие на понижените доставки на съветски газ.

Коалиционното държавно управление на Италия, ръководено от някогашния централен банкер Марио Драги, се разпадна през юли при избор на доверие, обвързван с пакет от ограничения, целящ да реагира на възходящите разноски за живот.

Чешкото държавно управление падна при избор на съмнение през 2009 година, когато за финален път председателстваше Европейски Съюз.

Опозицията подлага на критика държавните начинания за подкрепяне на семействата и бизнеса, в това число оповестения тази седмица проект за подкрепяне на енергоемки компании с стратегия на стойност до 28 милиарда чешки крони (1,15 милиарда долара).

Фиала съобщи, че държавното управление му е заделило общо 177 милиарда крони, или близо 3% от брутния вътрешен артикул, с цел да помогне на хората да се оправят с покачващите се цени.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР