Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела потвърди, че

...
Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела потвърди, че
Коментари Харесай

Прага поиска отмяна на санкциите срещу руската стомана

Чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела удостовери, че Чешката република публично е поискала от органите за наказания на Европейския съюз (ЕС) да удължат периода на деяние на възбраната за импорт на съветска стомана до 2028 година, защото тези доставки са от жизненоважно значение за чешката стопанска система, представена от ТАСС.

" При сегашната обстановка в строителната промишленост, да вземем за пример при построяването на мостове, няма да можем да се оправим без нея (стоманата от Русия - ТАСС) ", съобщи министърът, представен от портала Euractiv. Чешката република се надява, че Европейски Съюз ще се съгласи да извади стоманата от листата на съветските артикули, подлежащи на наказания от страна на Европейски Съюз, сподели Сикела. Искането за освобождение се отнася най-вече за дебелите стоманени листове, отбелязва порталът.

" Убеден съм, че ще се придържаме към метода, който допуска, че глобите би трябвало да засягат на първо място тези, към които са ориентирани, а не тези, които ги постановат. В този случай ние ще бъдем задоволени ", акцентира министърът на индустрията, като добави, че

Прага обмисля и други благоприятни условия за справяне с дефицита на стомана, да вземем за пример посредством обезпечаване на импорт от Китай.

Китайските материали обаче са с по-ниско качество от съветските си аналози, а съответни други възможности към момента не са създадени.

" Дебелите плочи се създават от съветска стомана, чието спиране на производството може да провокира рецесия в строителния бранш или в автомобилостроенето ", цитира осведомителната организация CTK Яна Дронска, представител на чешката стоманодобивна компания Vitkovice Steel. Ако Брюксел даде желаното освобождение от наказания, компанията има намерение да употребява интервала на освобождение, с цел да търси различни снабдители.

Белгия и Италия също упорстват за удължение на периода на освобождение от възбраната за доставки на съветска стомана от страна на Европейски Съюз.

Подобно освобождение от наказания е витално належащо за редица европейски стоманодобивни компании.

На 17 ноември Politico заяви, че Чешката република е поискала от Европейския съюз да удължи преференциалния режим за импорт на артикули от съветската Новолипецка стоманодобивна компания (НЛМК) до 2028 година като част от приемането на нов пакет от антируски наказания, защото актуалното освобождение изтича в края на 2024 година Стоманата от съветското металургично дружество е от значително значение за производителите на коли в Чешката република, които съставляват гръбнака на стопанската система на страната, се споделя в обявата, като се прибавя, че автомобилните артикули съставляват към 10% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Чешката република не може да откри опция на продуктите на NLMK, настояват източниците на изданието. Искането на Прага за освобождение обаче не значи, че преференциалният импорт на артикули на NLMK ще бъде продължен за още четири години, защото действителният интервал на освобождение може да бъде друг, отбелязва Politico.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР