Червеният прах е навсякъде - по покривите, по кофите за

...
Червеният прах е навсякъде - по покривите, по кофите за
Коментари Харесай

Отровен червен прах: три сръбски села са гневни на Китай

Червеният прахуляк е на всички места - по покривите, по кофите за отпадък, по детските пързалки. Зоран Стоянович живее в сръбското село Радинач, а непосредствено зад оградата на парцела му се виждат комините на завода Zelezara Smederevo в град Смедерeво. И в двора на Зоран всичко е покрито с червен прахуляк, даже зеленчуците и плодовете в градината му. Прахът се получава при стоманодобива в завода в Смедерево. Той е покрил освен село Радинач, само че и още две други прилежащи села, показва в своя обява немският вестник " Ди Велт ". Пред изданието Зоран Стоянович споделя: " Не желая моето семейство да живее в тази нечистотия. Всеки ден се сипе червен и черен прахуляк. Не можем да дишаме, имаме алергични проблеми, проблеми с носа и с гърлото ".

Възрастна жена от село Радинач край Смедерево цепи дърва пред къщата си, която в миналото е била бяла, а през днешния ден към този момент е покрита от аления прахСнимка: MARKO DJURICA/REUTERS

В трите села край промишления град Смедерево живеят над 8000 души. Понякога прахът стига и до центъра на града, описват хората пред немското издание. Преди седем години китайската компания Hebei Iron and Steel (HBIS), третият по величина производител на стомана в света, купува закъсалия цех от сръбската страна.

Важна инвестиция за Сърбия. А здравето на хората?Инвестицията е значима - предприятието е посетено даже от китайския президент Си Дзинпин, който е посрещнат с аплодисменти. Новите притежатели дават обещание гарантирането на над 5000 работни места, вложения и разширение на производството.

Междувременно обаче разширението на производството безпокои хората, живеещи към завода, написа " Ди Велт ". Както споделя Зоран Стоянович, който живее в региона от 1987 година: " Прах имаше още през цялото време, само че последните пет години бяха същинска злополука ". Той не е срещу производството, само че е против праха.

Активистът Никола Кръстич показва пред " Ди Велт ", че прахът е лоен и съвсем не може да се почисти. Основаната от Кристич гражданска самодейност Pokret Tvrdjava е поръчала разбор на праха, при който е открито: материалът съдържа тежки метали като олово и кадмий, които могат да се натрупат по земята и по организмите. Проучване, осъществено от откриватели в Академията по криминалистика в Белград, предизвестява за опасности от астма, автоимунни болести, рак и мозъчни увреждания. " Община Смедерево е доста нечиста ", споделят учените.

Протести има, само че последици няма

Проучването, както и медицински свидетелства на поданици от трите села край завода стават съображение за подаването на тъжба против HBIS - Сърбия и мениджъра на компанията, но последствия няма, споделя пред " Ди Велт " Кръстич. Сега той и неговите съидейници считат да се извърнат към Международния углавен съд.

Германското издание не крие, че учредената през 1913 година фабрика е значим шеф и част от идентичността за доста от локалните хора. Заводът, който бива именуван и " гордостта на Сърбия ", е най-големият и печеливш експортьор на страната. Директно и косвено от него зависят към 25 000 работни места. А това е доста, имайки поради, че в окръг Смедерево живеят 98 000 души.

Стоманодобивният цех на китайския вложител в СмедеревоСнимка: MARKO DJURICA/REUTERS

Не е изненадващо, посочва " Ди Велт ", че деятелят Кръстич, който управлява митинга, се натъква на неприязън. Получавал е и заплахи. Според Кръстич същинските виновници за мръсотията са в Белград. " Китайската компания е разпоредила производството ѝ да е чисто и в Китай съумяват да го реализиран, само че тук в Сърбия вършат каквото си желаят, тъй като сръбската страна го разрешава. " И в действителност - държавното управление е класифицирало избрани китайски вложения като планове от народен интерес, а следователно екологичните стандарти и други условия важат единствено лимитирано. Политолозите към този момент споделят, че поради китайските вложители в Сърбия евентуално ще се образува екологично придвижване. А деятелят Кръстич се надява в страната да възникне нова силна съпротива въз основата на екологичното придвижване. " Става дума за околната среда, само че и за това, че сме мощни дружно ", декларира той пред " Ди Велт ".

Още през 2021 година от репортаж на " Ройтерс " за аления прахуляк в село Радинач край завода излиза наяве, че в праха има висока централизация на тежки метали и че равнището на раковите болести е скочило четворно за по-малко от десетилетие. " Навън този прахуляк е на всички места, има нещо железно в него. Уж споделят, че са конфигурирали някакви филтри, само че дали това оказва помощ - нямам визия ", споделя тогава жителка на селото пред " Ройтерс ".

Много по-висока смъртност

Преди време и на 200 км от Смередево се надигна гняв срещу китайските вложители. В град Бор китайският притежател на медна мина увеличи силно производството, за което. Резултатът: вреди за околната среда. Водата бе нечиста с олово, арсен и мед. А сръбското министерство на опазването на здравето предизвести, че смъртността в региона е доста по-висока, в сравнение с в други елементи на страната. Учените нарекоха тогава Бор " черното леке на Европа ". В последна сметка митингите там обаче дадоха резултат: притежателят беше заставен да преустанови временно производството и да усъвършенства работния развой. 

***
Вижте и това видео от нашия списък:

В това сръбско село няма хора, само че пък е цялостно с покои

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР