Черпим италиански опит за енергийната ефективност на историческите сграддиНужна ни

...
Черпим италиански опит за енергийната ефективност на историческите сграддиНужна ни
Коментари Харесай

Архитект Димитрова: Възраждаме делото на брациговските майстори

Черпим италиански опит за енергийната успеваемост на историческите сградди Нужна ни е екипна работа сред архитекти, инженери, строители и реставратори
На 29 ноември в София, Гранд Милениум Център, зала Шекспир ще се организира Международен конгрес " История и бъдеще - недвижимо културно завещание и енергийна успеваемост ". Събитието се провежда от Посолството на Италия в България, ИЧЕ - Агенция София, Конфиндустрия България (Сдружение на италианското предприемачество в България), Агенция CasaClima, Камара на Архитектите в България Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България, в партньорство с Национално съдружие на общините в Република България. To е отдадено на опазването на недвижимото културното завещание и слагането му в новата, съвременна рамка на енергийната успеваемост. Специално за събитието от Италия идват експерти, които ще споделят дългогодишния си опит в региона на реновирането на исторически здания, повишението на тяхната енергийна успеваемост и узаконяване.

В откриването на събитието  ще вземат присъединяване Н.Пр. Джузепина Дзара, дипломат на Италия в София, Киара Петро, шеф на ИТА - Агенция в София, арх. Петър Петров, шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание, арх. Здравко Здравков, основен проектант на Столична община, Роберто Санторели, ръководител на Конфиндустрия България, арх. Владимир Милков, ръководител на Камара на архитектите в България и Валентин Николов, изпълнителен шеф на Камара на строителите в България.
--> Превръщаме строителния колеж в новаторски учебен център за архитектурно - строителна реституция, споделя арх. Десислава Димитрова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Арх. Димитрова, може ли да ни разкажете малко повече за тематиката на идната интернационална конференция - енергийната успеваемост на историческите здания?

- Историческите ни здания би трябвало да бъдат съхранени посредством дълготрайно обмисляне за техния живот в бъдещето.

Желанието на уредниците на тази конференция е да подчертаваме върху значимостта на предпочитано и профилирано обмисляне и осъществяване на историческите здания при използване на тактиката за подкрепяне обновяването на националния сграден фонд. Голям е процентът на учебни, болнични, музейни и административни здания държавна и общинска благосъстоятелност със статут на недвижима културна полезност. Именно към тези здания би трябвало да се насочи първо финансиране и да се разработят специфични стандарти при планиране и осъществяване, тъй като те се нуждаят не просто от ремонт и възстановяване на енергийните характерности, само че и от извънредно качество, точност и надзор при осъществяването им. Недвижимото ни културно завещание е нашето най-представително лице към света и зависи напълно от нас.

- Какъв е италианският опит в ревитализирането на недвижимото културно завещание и използването на методите за енергийна успеваемост?

- Дългогодишен, редовно плануван и безупречно работещ с извънредно високо международно равнище на качество е италианският опит в тази сфера. Винаги първата роля е на държавно равнище - целите, условията, само че и стимулирането са в основата на триумфа. Специални формирани звена, квалифицирани фрагменти, образования и документи са вярната формула за триумф.

- В България има ли експерти по енергийна успеваемост на историческите здания, както и по планиране на здания с " нулево влияние "?

- В България има специалисти по енергийна успеваемост, само че не и тясно свързани със сферата на културното завещание. Няма профилирани курсове за енергийна успеваемост при здания монументи на културата, а има незабавна потребност от такива. За това и се обръщаме към над двадесет годишния опит на италианската организация CasaClima за обмяна на опит и взаимно образуване на такива курсове през идната година. За дребна част от своя опит, те ще опишат и в границите на идната конференция на 29-ти.

- Регионална гилдия София Област към Камара на архитектите в България и Камара на строителите в България провежда взаимно с община Брацигово за втора поредна година конгрес отдаден на архитектурното културно завещание " Брацигово - каменният поток на времето ". Защо избрахте тъкмо Брацигово?

- Изборът ни е въз основа на възобновление на старите обичаи точно там, където ги е имало от епохи. Брациговската архитектурно- строителна школа е една от най-старите и значими за България още от епохата на Възраждането. Нейните майстори са основали едни от най-значимите обекти в нашата страна - църкви, учебни заведения, жилищни здания, мостове. Тази традиция е излъчена на поколенията в града и до през днешния ден. Дълги години строителният колеж в града е бил едно от най-високо ценените образователни заведения, само че демографският срив за района и редица други фактори са били причина той да бъде закрит през 2016 година. Моделът за стабилно развиване на града и ръководство на културно-историческото завещание, който бе показан от мен, арх. Георги Цапков и арх. Младен Китов в границите на първия конгрес в града през 2021 година, включва като основна роля преосмислянето на тази пустееща образователна база в новаторски учебен център за архитектурно строителна реституция. В него ще бъдат провеждани тясно профилирани курсове с друга дълготрайност и узаконяване, ще се правят на практика образования в работилници и на действителни обекти под управлението на експерти от страната и чужбина. Срещнахме и поддръжката на Министерство на културата и община Брацигово за реализирането на тази концепция, която ще даде голям принос и в национално значение, защото неналичието на профилирани фрагменти в тази област е осезаема. За мен е значимо при образованията да се акцентира главно на екипната работа сред архитекти, инженери, строители и реставратори, тъй като в добър синхрон и с ясно построени стандарти и правила единствено могат да се реализиран оптимални резултати. Обединяването на Камарите в тази концепция е основно, както и ролята на съответните министерства без чиято поддръжка не бихме могли да реализираме задачите за запазване на недвижимото ни културно завещание.

- Какви са резултатите от плана?

- Успешно осъществени към този момент две издания на Форум  " БРАЦИГОВО - Каменният поток на времето " с извършени лекционни и на практика образования, диспути в две национални кръгли маси в границите на събитието, поддръжка, схващане, основаване на мрежа от съидейници. В момента сме в развой на в детайли създаване на заданието за реализацията на този учебен център и преустрояване на постройката. За задачата имаме потребност и от развития задграничен опит. Този развой по построяването ще продължи сред 3 и 5 години, само че това не попречва организирането на образования в града и преди завършването на този огромен план.

- Все още в България не се работи задоволително по новия огромен план на Европейски Съюз Нов европейски Баухас, по който културното-историческото завещание се вгражда в новата интелигентна, зелена и енергийно ефикасна градска среда. Къде е ролята на архитектите в него?

- Ролята на архитектите е съпоставима с тази на диригента в един оркестър, само че тя е немислима без професионализма и синхрона сред всички реализатори. Именно архитектите би трябвало да водят тази екипна работа. Без обединяването, ясни хрумвания и съответни цели няма по какъв начин да чакаме положителни резултати. Често се опитваме да догонваме хрумвания, а подценяваме своя капацитет и еднаквост, които могат да се трансфорат в неповторими и водещи. Създаването на Образователния център за архитектурно- строителна реституция в Брацигово е точно в подтекста и задачите на Новия европейски Баухаус, само че през призмата на нашето Възраждане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР