Черното злато се търгува в близост до най-високите си цени

...
Черното злато се търгува в близост до най-високите си цени
Коментари Харесай

Саудитските арести освежиха петролните оценки

Черното злато се търгува наоколо до най-високите си цени за последните повече от две години. Това е резултатът от политическото напрежение в Саудитска Арабия, отекнало и на тържищата за горивото. Всъщност там котировките към този момент бяха тръгнали нагоре поради очевидните доказателства, че предлагането се свива. Инвеститорите пък незабавно насочиха пари към петрола, очаквайки преформатиране на ръководещия хайлайф и арестите на разточителните саудитски милиардери да консолидират властта към престолонаследника принц Мохамед Бен Салман, който поддържа орязването на добива за да бъде "разчистен " международният остатък от суровината. От друга страна, вълненията в кралството усилват и опасенията от задълбочаване на неустойчивостта в Залива, което стимулира и наградата за геополитически риск, появила се още със зараждането на търканията сред Ирак и Иран.

Черното злато е поскъпнало с повече от 20% от началото на септември, откакто ОПЕК и другари изпратиха сигнали, че приготвят удължение на периодите за ограничение на добива след март 2018-а. Сраженията сред държавното управление на Ирак и кюрдите за богатия на нефт регион към Киркук също качиха цените. Като похлупак - в края на предходната седмица, се случиха арестите на авторитетни членове от кралското семейство на Саудитска Арабия, а локалните банки започнаха да замразяват сметките им, което отстрани евентуалните противници на принц Мохамед. Задържането на принцовете и на публични членове на кабинета бележи началото на деен развой за премахване на корупцията във всички области, разгласи на 6 ноември основният прокурор на страната. По този мотив заместник-председателят на NM Rothschild&Sons и някогашен основен изпълнителен шеф на италианския нефтен колос "Ени " - Паоло Скарони, разяснява за телевизия "Блумбърг ", че "един от всеки девет барела нефт в света са добити в Саудитска Арабия. И каквото и да се случи там, ще е фактически гражданска война или разтърсване за света на суровината ".

Суровият нефт вид WTI за доставка през декември нарастна до 57.69 щ. $ за барел на борсата в Ню Йорк на 6 ноември, а изтъргуваните размери надвишиха с 25% междинното количество за последните 100 дни на търговия. Същия ден борсовата сесия на горивото завърши на равнище 57.35 $ - най-високата стойност, при която е закривана търговията от юни 2015-а до момента. В късната следобедна търговия в Лондон на 8 ноември петролните договори вид WTI с доставка през декември се разменяха против към 57 щ. $ за барел.

Цените на фючърсните договори с доставка през януари 2018-а на базовата марка вид "Брент " пък се изкачиха до 64.27 щ. $ за барел на борсата в Лондон на 6 ноември - най-високата стойност при която е приключвана комерсиалната сесия от юни 2015-а. Два дни по-късно, на 8 ноември, контрактите се разменяха против 63.46 $ за барел (в късния следобяд в Лондон).

Междувременно ОПЕК разгласи в годишния си отчет за вероятностите пред международната консумация на нефт, че вследствие на взрива в създаването на електрически возила международното търсене на черно злато ще доближи своя пик до 2040-а. Експертите показват, че в случай че една четвърт от колите на планетата се зареждат с акумулатори, международното търсене на недопечен нефт ще се насити с към 109 млн. барела дневно през втората половина на 30-те години на нашия век.

Валутни анализатори пък разкриха необикновена корелация сред цените на американския $ и на черното злато. Петролните котировки са се повишили с над 9% от 25 октомври насам, а доларовите - с 1.4%, към главните международни валути. Което покачва междинната стойност на корелацията на "двойката " за интервал от 90 дни до най-високото ниво за последните съвсем две години. Това се случва на фона на отслабващата взаимозависимост сред обичайните петровалути на Русия, Норвегия и Канада и черното злато.

Както е известно, зелените пари са референтна парична единица за покупко-продажбите със недопечен нефт и котировките на суровината се намаляват, когато доларът се ускорява, което образува противоположна взаимозависимост. В момента обаче справедливи фактори тласкат "чифта " в идентични направления. Щатската валута нараства поради мощните фундаментални индикатори на страната и в очакване на данъчната промяна на президента Доналд Тръмп. Черното злато пък върви нагоре поради ограничението на предлагането и разформироването на саудитски ръководещ хайлайф. Всъщност още от времената на взрива на петролното произвеждане в Щатите се появиха догатки, че американският $ може да стартира да се търгува като петровалута на структурна база.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР