Черноморският регион да попадне във фокуса на европейските политики си

...
Черноморският регион да попадне във фокуса на европейските политики си
Коментари Харесай

Ивелина Василева ще работи в ЕП за стратегия за развитие на Черноморския регион

Черноморският район да попадне във фокуса на европейските политики си слага за цел Ивелина Василева - претендент за народен представител в Европейския парламент от листата на ГЕРБ, както и сегашен ръководител на парламентарната Комисия по околна среда и води, някогашен министър.

„ С влизането на България и Румъния в Европейски Съюз Черно море стана европейско море. На европейско равнище обаче тактика за развиване на този район няма. Иска ми се да се обединим за това да работим за развиването на Черноморския район посредством съответни планове и политики, ориентирани към него “, сподели Ивелина Василева, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

Тя си е сложила за цел надграждане на Дунавската тактика с съответни планове и тактика за развиване на Черноморския район. По този метод могат да се подобрят и контактите с останалите страни, да се подтиква стопанската система и така нататък, смята тя. Подчерта, че околната среда не признава граници – нито общински, нито районни, нито национални.



„ Тя е нещо, за което би трябвало да се сплотяват напъните. И това може да е платформата за създаването на такава тактика на Черноморския район “, сподели Василева.

Днес тя се срещна в Каварна с представители на туристическия бизнес и природозащитни организации. Във форума участваха народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова, кметът на Шабла Мариян Жечев, общинските ръководители на ГЕРБ-Каварна Йордан Стоянов и на ГЕРБ-Шабла Живко Спасов, кметове на обитаеми места от двете морски общини, както и притежатели на хотели и ръководителят на туристическо съдружие „ Каварна “ Дарина Аргирова.

„ Северното Черноморие е регион, в който в оптималната степен се концентрира фокусът, когато приказваме за капацитет за развиване на бизнеса, в частност на туризма, и за екология. За жал, диалозите постоянно стигат до съществени противодействия и конфликти, а би трябвало да се откри пресечната точка, с цел да има опция за развиване на района. Екологията и бизнесът в нашия район от време на време се сблъскват и водят до съществени проблеми в развиването. Постигането на баланс сред тях ще бъде най-хубавата опция за развиване на района и за запазване на природата “, показа Йордан Стоянов, който е и общински консултант в Каварна.



Ивелина Василева напомни огромната капиталова стратегия, която бе осъществена в предходния мандат на държавното управление на премиера Бойко Борисов с построяването на екологична инфраструктура. Особен фокус с грижа към Черноморското крайбрежие и грижа за запазване на водата в региона от замърсявания. Осем пречиствателни станции бяха построени и реконструирани по Черноморското крайбрежие. В Каварна се осъществя план с създаване на колектори и канализационна мрежа, напомни тя.

„ Темата с чистотата на водите е все по-значима. Това, което имаме като решителност, е да продължаваме да работим за създаване на екологична инфраструктура. За което ще се разчита и на европейската взаимност “, акцентира Ивелина Василева. И напомни, че представителите в Екологичен потенциал, в частност Андрей Новаков, който беше представител на работната група, договаряща бюджетните средства, съумяха да договорят по-голям бюджет за България за интервала 2021-2027 година. Средствата, с които България ще разполага, ще са с 3,5 милиарда лв. повече за идващия програмен интервал.

Важно е и това, че най-малко 25 % ще бъдат заделени за действия, които са директно свързани със оправянето с вредите от изменението на климата и опазването на околната среда, уточни тя.

Ивелина Василева разгласи, че ще работи за основаване на Изследователски център в България, който да изследва освен наличието на замърсители, в това число и пластмасови боклуци във водите, само че и въздействието върху човешкото здраве. Както и да се започват и начинания за ограничение на пластмасите, с отделяне и на зони без пластмасови боклуци.

Коментирана бе и европейската мрежа НАТУРА 2000, която е с фокус върху местообитания или дивите птици, само че не не разрешава човешките действия, не не разрешава на хората в района да развиват характерните за тях аграрни действия или други такива. Освен това, изрично НАТУРА 2000 не изключва опциите за развиване на туризъм.

Тя подчертава и на нуждата от междусекторна съгласуваност, с цел да не се стига до мъчителни конфликти и вреди, в това число и посредством наказателни процедури, както обстановката с ветроенергийните системи у нас.

Вицеадмирал Пламен Манушев акцентира, че идните евроизбори са извънредно значими за ГЕРБ. „ Искаме да покажем, че партията обръща внимание на най-важните проблеми в страната, в това число на екологията и бизнеса. Решени сме да продължим това и считаме, че е извънредно значимо министър председателят Бойко Борисов да извърши мандата си, с цел да започва в точния момент новият програмен интервал “, уточни още вицеадмирал Манушев, който е и регионален координатор на ГЕРБ в област Добрич. „ Една постоянна страна до идващите парламентарни избори ще даде такива условия. Бизнесът желае непоклатимост, а не безвремие “, акцентира още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР