Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР), заедно с група

...
Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР), заедно с група
Коментари Харесай

Черноморската банка за търговия и развитие подпомага подобряването на българската летищна инфраструктурата

Черноморската банка за търговия и развиване (ЧТБР), дружно с група интернационалните институции за развиване и търговски банки, поддържа концесията и програмата за финансови разноски на Летище „ София “. ЧТРБ взе участие с 73 милиона евро, които са част от общо 240 милиона евро финансиране, предоставено на SOF Connect AD, сдружението със специфична капиталова цел с мажоритарен притежател Meridiam Eastern Europe Investments SAS.

Проектът е една от най-големите концесии и един от най-големите планове с публично-частно партньорство (ПЧП) в България досега. Заемът от ЧТБР е предопределен за неговия първи стадий и ще подкрепи присъединяване на частния бранш в транспортната инфраструктура. Освен това заемът ще подкрепи надграждането и модернизацията на съществуващото летище, което е най-голямото интернационално летище в страната.

Общата стойност на първия стадий от плана е 480 милиона евро, а интернационалният фонд " Меридиам " обезпечава 240 милиона евро личен капитал за него.

Дмитрий Панкин, президент на ЧТРБ сподели: „ Подкрепата на основна инфраструктура в Черноморския район остава главен приоритет. Много се радваме да бъдем част от този план, който ще усъвършенства свързаността на страната, ще подтиква туризма и ще докара до стопански напредък в България, след стабилизиране на пандемичната обстановка. “

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), Международната финансова корпорация (IFC), Kommunalkredit Austria AG, Societe Generale и УниКредит Булбанк АД също вземат участие във финансовия пакет.

SOF Connect AD, с водещ акционер „ Меридиам “, получи 35-годишна концесия (до 2055 г.) от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията на Република България за вложение, развиване, употреба и поддръжка на Летище „ София “, в това число проектирането и строителството на нова постройка на пътнически терминал и свързаната с нея инфраструктура.

Основан през 2005 година, „ Меридиам “ е френски капиталов фонд и компания за ръководство на активи. Тя е профилирана в създаването, финансирането и дълготрайното ръководство на устойчива обществена инфраструктура в три съществени бранша: подвижност, енергиен преход и околна среда и обществена инфраструктура.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР