Черните точки са наночастиците от злато, привлечени от чувствителните към

...
Черните точки са наночастиците от злато, привлечени от чувствителните към
Коментари Харесай

Нова генно модифицирана бактерия е програмирана да сглобява тъчпад

Черните точки са наночастиците от злато, привлечени от сензитивните към напън микроскопични куполиВ природата има значително микро структурирани материали, съчетаващи органични и неорганични субстанции. Такива са да вземем за пример черупките на мекотелите – многопластови микроструктури от калциев карбонат и напълно малко органично вещество. Този материал е към 1000 пъти по-здрав от елементарния калциев карбонат. Нашите кости също са примес от органически колаген и неорганични субстанции. За разлика от елементарните технологии за физическо и химическо произвеждане, биологичното сглобяване е екологично и се базира на независимо построени блокове.
Съвременните достижения в синтетичната биология и производството на биоматериали към този момент дават опция за програмиране и задаване на процеси за независимо сглобяване на протеини, пептиди и ДНК вериги. Сега пристигна реда и на електрониката. Учени сътвориха генетично модифицирани бактерии, колониите на които построяват електронен датчик, реагиращ на напън – тъчпад.

Един от методите за основаването на специфичен материал, съчетаващ органични и неорганични субстанции е потреблението на генетично модифицирани бактерии, ръководещи процеса на основаване на биофилми, върху които се сглобяват пластовете неорганична материя.

Първият опит за независимото създаване на амилоидни фибрили от кафези на бактерията E. coli, бе осъществен през 2014 година, когато бе получен биологичен филм, провеждащ електрически ток. Малката биологична лента имаше електрод, който извън можеше да ръководи протичането на електрическия ток. Но този способ имаше прекалено много дефекти – постановяваше се колонията от бактерии да бъде авансово отгледана върху особено структурирани 2D повърхности.

Сега биоинженерите от университета Дюк използваха постигнатото през 2014 година и сътвориха нов способ, лишен от тези дефекти. За развъждането на просвета от новите бактерии е задоволителна единствено една клетка – т.е., единствено една бактерия. След размножаването и подаването на съответната биологична команда, колонията от бактерии независимо образува всички нужни 3D структури, които притеглят към себе си частици злато в тъкмо нужните места и образуват електронно устройство със съответната функционалност. В случая, електронен датчик за напън.



Новите бактерии могат да извършват поредици от заложени указания (програма), резултат от която е куполообразна конструкция. Размерът на купола може да се управлява, променяйки размера на колонията. Куполът притегля към себе си наночастиците от злато. Именно от тях се образува провеждащата ток повърхнина.

Работоспособността на този тъчпад бе тествана в лабораториите. Той доста добре записва освен фактът за напън, а и силата на натиска.



Новата технология дава опция за създаване на функционално електронно устройство единствено от една клетка.

Появиха се отзиви, че някои човешки живи кафези се подават на сходно програмиране и посредством генна трансформация, единствено от една клетка могат да бъдат създавани най-разнообразни системи, несъмнено, при вярно програмиране и размножаване в подобаваща хранителна среда.



Научната работа е оповестена на 9 ноември тази година в списание Nature Biotechnology.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР