Черните кутии на двата дерайлирали локомотива в Пловдив ще бъдат

...
Черните кутии на двата дерайлирали локомотива в Пловдив ще бъдат
Коментари Харесай

Свалят черните кутии на дерайлиралите локомотиви, те ще кажат причината за катастрофата в Пловдив

Черните кутии на двата дерайлирали локомотива в Пловдив ще бъдат свалени и разшифрирани, заяви шефът на " Железопътна инфраструктура " Красимир Папукчийски. Именно те ще кажат каква е повода за жп злополуката с 25 цистерни пропан-бутан, които по знамение не се взривиха. " Ще стане ясно по какъв начин и бил ръководен влакът, с каква скорост действително е карал и дали е имало пропуски от страна на машинистите ", добави той.

След това предстоят инспекции за натоварването на вагоните, на ходовата им част и мерене на самия жп път. " Категорично още не може да се каже с решителност каква е повода. В събота бяха изнесени детайли от железопътната инфраструктура и предадени за разбор. На този стадий той ще се прави у нас, в случай че се наложи - и на открито ", добави Папукчийски. Според него констатацията за строшен език на стрелката не значи, че той е предизвикал злополуката. " Може да се е счупил при дерайлирането ", споделя той. И добави, че има тълкования на тази тематика от страна на притежателя на влака " Булмаркет ".

Още в събота вечерта е възобновено придвижването на влаковете от централна гара към Филипово, през днешния ден следва да се пусне първи коловоз, а на следващия ден - и втори, на който стана дерайлирането.

" Сериозни са вредите по ходовата част на локомотивите ", съобщи Светослав Първанов, зам.-управител на " Булмаркет ДМ ", която стопанисва вагоните. По думите му разрушени са редукторите на двете машини вследствие на излизането им от релсите. " Счупани са капаците, изтекло е смазващото масло. Зъбните колелета са се движили по релсите, което значи, че са претърпели съществени вреди за стотици хиляди левове ", добави Първанов.

Управителят на " Булмаркет " Петър Ганев на смешка сподели, че обмислят да сменят номера на въпросния локомотив, тъй като с този не му вървяло. Той е теглил композицията и в Хитрино. " Ако юридически е допустимо, можем да го създадем ", добави той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР