Черимоя е дърво, растящо на височина от 5-9 м. Цветовете

...
Черимоя е дърво, растящо на височина от 5-9 м. Цветовете
Коментари Харесай

Непознатите плодове: Черимоя

Черимоя е дърво, растящо на височина от 5-9 м. Цветовете са ситуирани по продължение на клоните на къси дръжки и се състоят от три месести външни венчелистчета и три доста по-малки вътрешни.

Черимоя стартира да дава плодове на възраст от 4-5 години. Но след 6-годишна възраст дървото дава два пъти по-вече по-ароматни и вкусни плодове.

Плодовете наподобяват форма на сърце, дълго 10-20 см и 10 см широчина. Съдържанието е ароматно, бяло и кремообразно /фиброзна целулоза/, където са ситуирани към двадесет блестящи черни семена. Плодовете варират от 0.5 до 3 кг.

Черимоя е известна също под името " дървото на сладоледа " заради своята консистенция, наподобяваща замразен сладолед, както и поради деликатния и сладостен усет. Можем да кажем, че тя наподобява на ананас, папая, ягоди, манго, банан и сметана, събрани в едно.

Растението вирее в субтропичен или мек сдържан климат. Дървото избира по-скоро суха среда. През зимните месеци се съхранява в пространства с температура от 10 до 14 градуса, където може да дочака до пролетта.

Произходът на плода идва от Еквадор, Колумбия, Боливия и Перу. В момента черимоя се внася и от страните Тайланд, Малайзия, Китай, Австралия, Испания, Чили, Венецуела и Колумбия.

Произхода на плода е от антични времена. Семената му са били открити в археологически обекти в Перу. Плодовете са изобразени върху керамика. Дивите дървета са постоянно срещани в югозападната част на Еквадор, където регионите са с малко население и огромни гористи местности.

Месото на плода е с мека кремообразна конструкция. Охладена, тя наподобява на тропически шербет. В Чили той е желан за пълнене на вафлени чаши за сладолед и сладкиши или просто се прибавя към киселото мляко.

 Плод черимоя

Вътрешността се употребява с лъжица, след рязане на плодовете на половина по дължина. Добавя се към салати, питиета, десерти. За да се не почернее, поръсва се с резени лимон или портокалов сок. Внимание! Семената на черимоя са негодни за консумация!

100 г пресни плодове съдържат 74 ккал. Не се предлага изключително за хора с наднормено тегло, защото съдържа доста захар.

Полезните свойства на черимоя

Плодовете съдържат доста потребни субстанции: протеини, въглехидрати, фолиева киселина, калций, фосфор, желязо, тиамин, рибофлавин, глюкоза, фруктоза, захароза, целулоза, пепсин, както и органични киселини - лимонена и янтарна. Съдържа витамин С, витамини от група В.

Със своята идеална композиция от киселини и захари черимоя е елементарно смилаема, питателна и доста вкусна. Използването на тези плодове възстановява киселинността на стомаха, усъвършенства функционалността на черния дроб, подтиква понижаване на тежестта.

Черимоя и има приложение като лечебно растение. През последните години са открити субстанции в растението, които имат висока антибактериална интензивност. Стъблата и листата са богати на характерни алкалоиди - liriodenine, annoninom, mihelalbinom и ретикулинови. Листата и семената на cherimoya съдържа доста етерични масла.

От кората и листата в Южна Америка се подготвя успокоителен и релаксиращ чай, който усъвършенства храносмилането и има леко слабително деяние. Индийците имат вяра, че листата cherimoya предотвратява развиването на тумори. Две лъжици сушени плодове са отличен антидот за хранително отравяне.

Опасни свойства на черимоя

Черимоя съдържа огромно количество захар и въглехидрати, тъй че диабетиците би трябвало да ядат тези плодове с нараснало внимание.

Тези, които са решили да се опита за първи път черимоя, би трябвало да знаят, че семената са отровни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР