Черешите са едни от най-ранните плодове, които зреят по нашите

...
Черешите са едни от най-ранните плодове, които зреят по нашите
Коментари Харесай

Сезонът на черешите в Кюстендил е към края си, но идва време за черешовата баница

Черешите са едни от най-ранните плодове, които зреят по нашите географски ширини. Пресни череши могат да се наберат още през май, а при започване на юли акцията по прибирането на плодовете от череши и вишни към този момент е съвсем завършила. Богати на витамини, а и на субстанции, които поддържат имунната система, имат противовъзпалителни свойства и не на последно място оказват помощ за положителното положение на ставите в човешката конструкция. За нас българите, те са незаменима храна, която ценим и се опитваме да запазим за трапезата през всички сезони на годината. 

Освен в сурово положение, черешите влизат в обичайна българска кухня и в консервиран тип. От тях се подготвят компоти, сладка, конфитюри, съхраняват се и в замразено положение. Всяка добра стопанка знае по какъв начин се подготвят най-малко няколко типа сладкиши, в които съществена ароматна съставна част са черешите.



И когато си мислим, че знаем всичко на тематика череши, тогава идва изненадата. Поднася ни я Катя Хаджийска от Кюстендил – градът, който се слави с най-вкусните череши в България. Става дума за баница с точени кори с добавени в нея череши. Рецептата за това сладко прелъщение е плод на опити в кухнята на самата Катя Хаджийска, която по специалност е занаятчия шивач и създава театралните костюми за Драматичния спектакъл на Кюстендил. 

 Катя Хаджийска
" Кулинарията е мое занимание, това е моята пристрастеност, а черешите – те не са просто апетитен плод, а доста повече " – отбелязва Катя Хаджийска:

" Още с цъфтежа на черешовите дървета, а след това оформянето на плодчетата, следя с удивление всяка година и обожавам това дърво. Ако някъде видя череша, която да боледува, незабавно премислям ограничения, по какъв начин може тя да се излекува. Ние живеем на село и когато дървото ми е в двора аз обикалям и го следя непрестанно, във всеки сезон. Особено пък напролет е наслаждение да си откъснеш от черешите и сока да ти се разлее в устата, несравнимо е. През годините, където и да съм пътувала, на всички места е имало черешови дървета и не съм пропущала да изляза през обедната отмора, с цел да си набера череши, когато е бил сезонът ".

По думите на Катя Хаджийска, тази година е била доста плодородна за този сладостен подарък на природата. В двора си е набрала доста вкусни череши, а и дървото е дало несметен плод. Тогава й хрумнала концепцията да ги оползотвори. След като направила сладко от череши по своя рецепта, тя решила да взе участие със своята неповторима баница с череши в кулинарния конкурс, който всяка година се провежда в Кюстендил. Различното е, че тя се подготвя с ръчно разточени кори и с заряд от черешово сладко.



" Това е тайната на хубавата баница – ръчно точените кори " – показва майсторката:

" Аз вземам участие във всеки кулинарен фестивал в Кюстендил, а през годините съм имала доста награди за нововъведения в кухнята. Наскоро, когато върших баницата с череши, в която нормално поставям и орехи, се оказа, че орехите в кухнята ми са свършили. Затова вместо тях прибавих сусамов тахан с мед. Това беше същинска иновация, която напълно усъвършенства усета на баницата. Самото престояване на баницата със сладкото от череши и сусамовия тахан придаде на пълнежа неразпознаваем усет. Не може да се изясни с думи това, то би трябвало да се опита. В обществените мрежи имам моя страница, наречена, там всеки може да види по какъв начин се разточват корите за баница и по какъв начин се подготвя самата тя със сладко от тъмни череши, каквато аз постоянно върша в Кюстендил ".



По молба на Радио България Катя Хаджийска разказа точните съставки в рецептата за баница със сладко от череши:

За корите: 1 кг.бяло брашно, половин кубче прясна квас, топла вода за въвличане на тестото. 

За плънката: сладко от червени череши, смлени орехи или сусамов тахан с мед, разтопено масло за намазване на корите. (Няма точни пропорции, всичко е по избор и усет).

Замесваме меко тесто, от което разточваме корите (задължително изискване е корите да са разточени с точилка. При другите типове разточване корите са доста омазнени и сладкото не попива, а се пързаля). Разточваме доста тънки кори и оставяме всяка кора да се изсуши върху хартия (както се прави при зелник). Поставяме кора върху застлана с фолио маса, редим черешките от сладкото в колонка при започване на кората, до него ръсим колонка орехи,до него мажем линия сусам с мед. Поръсваме с разтопено масло и навиваме кората. Слагаме в продълговата тава. И по този начин всяка кора, компактно една до друга. Заливаме с останалото разтопено масло и слагаме в авансово загрята на 150°С фурна. Печем до хубаво загаряне на коричката. Нарязваме изстиналата баница на дребни късчета. 



" И...да ви е сладко! " – пожелава майсторката на баницата от Кюстендил.

Снимки: персонален списък, БНР-архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР