Череп е една от думите, които добиха особена популярност през

...
Череп е една от думите, които добиха особена популярност през
Коментари Харесай

Черепът като хоби, символ и страст

Череп е една от думите, които добиха особена известност през последната седмица. Оказва се, че за доста хора черепът е занимание, знак и пристрастеност.

Пепи Арбов е един от най-големите колекционери на черепи в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Той от години е част от столичната бохема. Изработва бижута и аксесоари, има ателие и изложба в центъра и - дълготраен интерес към черепите. За последните 12 години е събрал към 1000. Част от тях е намерил, а друга е изработил самичък.

„ Има една тайфа, Ролинг Стоунс, която има китарист - Кийт Ричардс, който има пръстен с череп. От там стартира моето занимание, да върша черепи “, признава Пепи Арбов.

Снимка: btvnovinite.bg

Пиратският пръстен на Кийт Ричардс го прави съвършен претендент и за присъединяване му в Карибски пирати, където играе татко на Джони Деп. А заниманието на Пепи го кара да търси ентусиазъм в природата.

„ Имам и същински черепи на животни - някои са открити в гората, други са купени. Гледайки прототипа на същински череп, аз го пренасяме върху материя - първо върху восък, моделира се, и след това се прави от метал “, споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучванията демонстрират на българския бижутер, че черепите са ентусиазъм за доста хора по света.

„ Деймиън Хърст направи този череп с брилянтите и го осъществя за 100 милиона... Още от античен Рим са закичвали с череп войните, това е означавало, че не се страхуваш от гибелта. Пиратите са го употребили, пиратите са вдъхвали боязън и смут “, показва още Пепи Арбов.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-търсените творби с черепи в ателието на Пепи са пръстените. Той даже създава брачни халки от този тип и споделя, че хората, които си ги взимат, в никакъв случай не се разделят.

„ Има една фраза на античните римляни - мементо мори, писали са го под всеки череп. И това е - гледайки черепа, виждаш какво остава след теб “, отбелязва още Пепи Арбов.

Той припомня, че черепът е знак и при масоните и тамплиерите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР