Черен плик с пачки в евро и левове, мушнат между

...
Черен плик с пачки в евро и левове, мушнат между
Коментари Харесай

Обирджии гастрольори изпускат 50 000 лв., скрити в цвете, а после става страшно

Черен плик с пачки в евро и левове, мушнат сред листата на стайното цвете дифенбахия, остава неусетен от обирджии, влезнали измежду нощ в един септемврийски ден в къщата на предприемач от Свети Влас. Крадците си потеглят с празни джобове, само че отново попадат зад решетките,

След 5 година из правосъдните инстанции петима към този момент са с дефинитивни присъди по дело, водено от Специализираната прокуратура в София. Най-суровата - 7 година затвор, е за някогашен надзорник. Той е наказан освен за присъединяване в опита за кражба в Свети Влас, само че и за държане на оръжие и опиати за над 455 000 лева

През есента на 2012 година групата става известна с името „ Гастрольорите “, защото всички разследвани са от София. Те се навиват да вземат участие в грабеж след информация от собствен човек, че предприемач от Свети Влас държи в дома си сред 500 000 и 600 000 лева, планувани за строителство на жилища по морето. Не подозират обаче, че полицията ги следи и подслушва телефоните им с позволение на съда.

Петимата попадат в полезрението на чиновници от бранш „ Грабежи “ към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), до момента в който там ревизират оперативна информация за друго закононарушение - обир на публичен трезор, осъществен на 2 май 2011 година в София. Така служителите на реда схващат, че

Гастрольорите приготвят огромен грабеж. Целта им е къща в Свети Влас на строителния бизнесмен Васил Джуров.

Според обвинителния акт, импортиран от Специализираната прокуратура в съда, разследваните Маруан Ел Масри, Илиан Манолев, Живомир Бакърджиев, Илиан Йосифов и Ангел Пеев се познават около общи занимания и ползи в спорта - каране на мотори и ски, катерене и гмуркане.

Един от тях научава от прочут, че предприемачът Джуров държи пари от имотни покупко-продажби у дома, тъй като отново ще строи и би трябвало да се разплаща с компании и служащи.

Той споделя за това на различен от компанията, на който всички викат „ шеф “, в диалог по телефона на 10 септември 2012 година

Онзи е заинтересован, другите също, изключително когато се схваща, че има възможност след 8 дни къщата да е празна. Тя е 4-етажна, на последния етаж живеят Джуров и жена му, на два от долните - синът на фамилията и тъщата, а другият е ненаселен.

Гастрольорите вземат решение да отидат по-рано до Свети Влас, с цел да огледат парцела и да решат какво да вършат. През цялото време те получават сведения от човек от обкръжението на Джуров за придвижването му и проектите му да купи имот „ незабавно “ за 160 000 лева

Първоначално известието е, че предприемачът ще чества рожден ден отвън дома си на 18 септември. После, че е по-вероятно това да стане на другия ден.

На „ информатора “ е заръчано да се обади на 19-и септември на Джуров, да му честити и да го убеди вечерта да чества. Джуров споделя, че няма да прави събиране, само че по-късно заръчва на своя приятел да резервира 10-ина места в ресторант и го кани да „ отидат да се напият “.

Гастрольорите вземат решение, че е настъпил моментът да се вметнат в набелязаната къща. Тръгват с 2 коли от София за Свети Влас и вечерта към 21 ч паркират покрай дома на Джуров на ул. „ Христо Ботев “. Полицията към този момент има постове за наблюдаване в региона и ги снима.

В 21,25 ч двама от Гастрольорите отиват да огледат улицата, в 21,48 ч се връщат, с цел да видят по-внимателно къщата и близките дворове. Там се бавят 8 минути.

След 23 ч групата се събира в градинка сред улиците „ Хан Крум “ и „ Г.С. Раковски “. В 23,47 ч двама отново отиват до къщата на Джуров, единият влиза в двора, а другият остава на улицата да следи.

Малко по-късно всички си потеглят - ударът се отсрочва. След ден излиза наяве, че предприемачът ще пътува до Свиленград, с цел да чества в заведение на гръцката граница.

Междувременно жена му в дните сред 17-и и 21-ви септември завърши покупко-продажби с жилища, издигнати от сдружение, в което шефове в началото са Джуров и тъщата му, а след това фирмените дялове са трансферирани единствено на дамата.

Част от парите от продажбата Джурова дава на мъжа си. Той поставя 5-6 пачки - 11 650 евро и 25 000 лева (равни на 47 785 лева.), в плик и ги скрива сред огромните листа на дифенбахия, засадена в саксия, и сложена в коридора до стълбището. После с жена му Пламена потеглят за Свиленград. Същият ден - 21 септември, Гастрольорите се готвят за път.

Разследващите засичат нов телефонен диалог, в който Илиан Йосифов споделя на Маруан Ел Масри да му вземе ръкавици, а той изяснява, че няма да му трябват. Йосифов обаче упорства, че в случай че минат на „ проект две “, ще му трябват.

От София петорката потегля с 2 коли – „ Опел Астра “ и „ Фолксваген голф “. Предварително в тях е поставено всичко належащо - сгъваема стълба с 13 стъпала, отвертки, клещи, лостове, подбрани и изпилени ключове, железни пластини и други принадлежности за щурм. Осигурени са радиостанции за връзка, уреди за заглушаване на мобилни сигнали, портативен оксижен с газова бутилка, въжета, фенери. Вечерта на 21 септември петимата идват в Несебър.

Прехвърлят всичко във фолксвагена и не престават за Свети Влас. Пристигат там към 23 ч. На няколко пъти в продължение на час Гастрольорите оглеждат региона и набелязаната за грабеж къща. Към 2,30 ч Манолев и Бакърджиев вземат раниците с инструментите за обира, а Масри - сгъваемата стълба.

При къщата на Джурови ги чакат Илиян Йосифов и Ангел Пеев. Двамата остават да пазят извън, а останалите се покатерват на гаража до къщата, разпъват стълбата и се качват до 3-ия етаж. С помощта на общоприет шпилковач или винт с резба се оправят със заключената врата на терасата.

През това време тъщата на Джуров и 23-годишният й внук спят, само че в жилищата на долните етажи, и не усещат нищо.

Крадците се насочват към жилището на 4-ия етаж. Разхлабват винтовете на бравата и с напън отварят вратата. Ровят по шкафове, дрешници и чекмеджета, само че не намират пари.

Подминават саксията с огромни листа в коридора без да виждат нищо и към 4,25 ч излизат на открито. Ненадейно, на 100-ина метра от вкъщи на Джурови, покрай кръстовището на ул. „ Цар Симеон “ и „ Гоце Делчев “, спецполицаи стопират тъмния им фолксваген и отварят 4-те порти с крясъци:

„ Полиция! Сложете ръцете на таблото! “. Някои от хванатите натясно гастрольори пробват да окажат опозиция, само че за секунди се озовават по лице на асфалта и с белезници на ръцете.

У Бакърджиев е открит револвер „ Глок “, а у Масри и Манолев - ножове. От фолксвагена са конфискувани черна раница с 3 радиостанции, ръкавици от кожа и плат, ключове, фенерче, кози крайник, клещи вид „ резачки “, френски ключ, пластики и други Гастрольорите са отведени в сектора в Слънчев бряг.

Следват претърсвания на жилища в София. В апартамент, населяван от Пеев, който има близо 9 година стаж като надзорник, са открити опиати и оръжие.

В плик на южния балкон е открит автомат „ Калашников “ със сгъваем приклад и пълнител, увити в компактен найлон и облепени с тиксо, в различен - картечен револвер и елементи от оръжия.

Част от тях били в раница на южния балкон на жилището. Намерени са и пликове с бяло прахообразно вещество, част от тях скрити в долната част на дрешник в коридора. Експертиза демонстрира, че съдържат кокаин.

Васил Джуров научава по телефона към 7 ч сутринта на 22 септември, че бандити са влизали в къщата му. В потрес е, в първия миг даже взема решение, че някой се майтапи с него.

Като се прибира, демонстрира скрития в короната на цветето плик с пари и служителите на реда ги снимат.

Собствениците на къщата споделят, че липсва 120-грамов златен ланец, 14 карата, и скъпа запалка „ Дюпон “, само че след време оповестяват, че са ги намерили, до момента в който подреждали дома.

Гастрольорите са дадени на съд от Специализираната прокуратура. На процеса са разпитани над 40 очевидци и специалисти, измежду тях и трима секрети очевидци.

В правосъдни съвещания се гледат видеозаписи, слушат се СРС. На 10 ноември 2017 година упрекнатите са наказани на първа инстанция. За опита за крупна кражба, осъществена в съучастничество, трима - Масри, Бакърджиев и Пеев, отнасят по 4 година затвор, а останалите - по 3 година и половина.

Илиан Манолев е приет за отговорен и за държане на 2 радиостанции без позволение, а Бакърджиев - за патрони. Според доказателствата кокаинът, поради който Пеев отнася най-тежко наказване, е бил над 2 кг в разнообразни разфасовки и качество. Джуров декларира в съда, че не желае да е частен обвинител и цивилен просител по делото.

Прокуратурата внася митинг в Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) с искане за по-строги санкции и за това подсъдимите да бъдат осъдени и за присъединяване в незаконна група за обири и грабежи, работила от края на ноември 2011 година до 22 септември 2012 година

Съдът обаче взема решение, че в тази ситуация не е налице структурираност на сдружението и ги оправдава по това обвиняване.

На 19 юни 2019 година присъдите са доказани от АСНС. Преди решението да бъде оповестено, Пеев и негова другарка описват странна история за дрогата - че при започване на лятото на 2018 година дамата била пресрещната от 2-ма мъже, които говорели на сръбски и били въоръжени.

Те декларирали, че преди време били дали някакви торби на вуйчо й, който или трябвало да ги върне или да заплати 150 000 лева След време пристигнали да си търсят парите, звънели по телефона, заплашвали.

Пеев и дамата до него твърдели, че вуйчото живеел по това време в жилището им, само че умрял.

Според една от версиите от опиати. Проверка на съда демонстрира, че смъртният акт е от 6 юли 2015 година, само че съседи декларират, че вуйчото не е живеел на адреса. Така версията на Пеев, че опиатите са оставени от различен и той не е знаел за тях, увисва.

Гастрольорите жалят наказванията си и пред Върховния касационен съд, само че той им отхвърля благосклонност.

„ Обстоятелството, че инкриминираната сума пари не е била открита от подсъдимите, не изключва наказателната им отговорност за стореното “, написа Върховен касационен съд.

В предишното единствено един от подсъдимите е осъждан, само че през 2011 година е оправдан. След влизане на присъдите в действие, прокуратурата уведомява службите, че Гастрольорите би трябвало да бъдат отведени зад решетките. Те към този момент излежават присъдите си в софийския затвор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР