Чехия използва все повече руски петрол. През първата половина на

...
Чехия използва все повече руски петрол. През първата половина на
Коментари Харесай

Чехия с рекорден внос на руски нефт

Чехия употребява от ден на ден съветски нефт. През първата половина на тази година делът на петрола, внасян от съветския петролопровод " Дружба ", е бил към 65%. Миналата година той е бил към 56%, а през предходните години е бил по-нисък. Това съобщи Барбора Пуцова, представител на държавната компания Mero, представена от Czech News Agency По този метод делът на съветския нефт е най-високият най-малко от 2012 година насам.

От предходната година Европейски Съюз забрани вноса на нефт от Русия, само че Чешката република има изключение при потреблението на петролопровода Дружба. Mero е притежател и оператор на чешката част на тръбопровода “Дружба “ и на тръбопровода IKL и е единственият транспортьор на недопечен нефт до Чешката република.

Делът на съветския нефт в общия импорт се усилва през последните месеци, до момента в който Чешката република явно не е изключение в Европа, като още през лятото анализатори показаха, че рафинериите в Европейски Съюз се пробват да си обезпечат повече нефт заради опасения от дефицит на първични материали при преноса през Украйна.

Чешката република употребява нефт от два съществени източника. Единият от тях е петролопроводът Дружба, по който в страната постъпва нефт от Русия. Друга част от доставките на нефт се обезпечават от петролопровода IKL от Германия, който се свързва с петролопровода TAL от Италия. За цялата 2022 година по тези тръбопроводи към рафинериите в Чешката република са минали 7,4 млн. тона нефт, което е с към седем % повече спрямо миналата година.

Вносът на нефт през петролопровода " Дружба " се усилва макар антируските наказания, наложени поради нашествието в Украйна. През декември предходната година влезе в действие възбраната за импорт на съветски нефт в Европейския съюз. Въпреки това вносът по тръбопровода Дружба, чийто южен клон води през Украйна към Унгария, Словакия и Чешката република, а северният клон - към Полша и Германия, е краткотрайно освободен от ембаргото.

Три десетки души стачкуваха в Прага в неделя пред постройката на Министерството на индустрията и търговията (MPO) против високия импорт на съветски нефт в Чешката република. Те упорстват държавното управление да стимулира Orlen Unipetrol да понижи доставките на нефт от Русия. Според представителя на MPO Войтех Срнка не е допустимо доставките на нефт от Русия да бъдат сменени незабавно.

Представителите на самодейността „ НЕ на съветския нефт “ обявиха, че през 2023 година в Чешката република е импортиран нефт на стойност 25 милиарда крони, от които 7 милиарда крони те дефинираха като ненужни заплащания към съветския бюджет. За изчисленията те са употребявали данни от базата данни STAZO за вноса на нефт от Русия и данни за минималното евакуиране на съветски нефт от контракта за 2013 година

В бъдеще Чешката република възнамерява изцяло да се откъсне от съветския нефт. Поради това през юли тази година Mero стартира планови работи за разширение на потенциала на европейския водопровод TAL. Проектът за 1,6 милиарда крони би трябвало да усили потенциала за Чешката република с четири милиона тона нефт годишно от 2025 година, тъй че по тръбопровода ще може да се доставят до 8 милиона тона нефт годишно за страната. Това би трябвало да направи Чешката република самостоятелна от съветския нефт. Тръбопроводът TAL стартира от Триест, Италия, където се внася нефт от редица страни. Най-голям дял имат доставките от регионите към Каспийско и Черно море, Съединени американски щати и Африка. От 2012 година насам Mero има петпроцентов дял в тръбопровода TAL.

В предишното, с изключение на от петрола, Чешката република зависеше и от доставките на газ от Русия. От предходната година обаче, като част от антируските наказания, Европейски Съюз стартира да лимитира вноса на съветски газ, а по данни на локалното Министерство на индустрията и търговията от началото на тази година в Чехия не е постъпвал газ от Русия. Той е сменен с норвежки газ и полутечен природен газ (LNG) от терминали в Нидерландия и Белгия, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР