Че рибата е изключително ценна за здравето, e известно отдавна.

...
Че рибата е изключително ценна за здравето, e известно отдавна.
Коментари Харесай

Ето защо да ядем риба поне веднъж седмично


Че рибата е извънредно скъпа за здравето, e известно от дълго време. Многобройни изследвания са потвърдили разнообразни изгоди от постоянната консумация на риба, само че скорошно проучване на учени в Китай затвърждава потребното й деяние по едно и също време в 2 аспекта – за възстановяване на съня и за повишение на интелектуалните качества .

Данните са събрани измежду близо 600 души, взели участие в изследване, което наблюдава качеството на съня им и тяхното IQ и съпоставя резултатите на база на това какъв брой постоянно тези хора се хранят с рибни артикули. Отчетени са двете крайности в потреблението на риба – част от участниците консумирали риба по-малко от венъж месечно, а имало и такива, които хапват рибни артикули най-малко един път на седмица.

При втората група са открити 2 извънредно положителни резултата. Данните сочат, че хората, които ядат риба най-малко един път седмично , спят приблизително с 1 час повече нощем и имат с към 5 точки по-висок резултат на общоприетия тест за просветеност.

Проучването затвърждава обстоятелството, че съставът на храната има доста по-голяма и по-широка роля за здравето ни, в сравнение с общоприетоо допускаме. В случая с рибните артикули

главните изгоди за здравето произлизат от високото наличие на ненаситени омега-3 мастни киселини .

Проучванията демонстрират, че есенциалните мастни киселини имат доста благотворна роля върху мозъчните и общо върху неврологичните функционалности във всяка възраст. Тази роля се простира до такава степен, че постоянният банкет на омега-3 мастни киселини поддържа хормоналната секреция и подкрепя производството на хормона на съня мелатонин . В допълнение омега-3 киселините директно подтикват и умствените процеси . Проучването на китайските учени е първото, разглеждащо по едно и също време позитивната роля на рибните артикули върху съня и интелекта.

Свързани публикации.. Колко рискови са суровите рибни артикули? 0 Риба - за здрав разум и сърце 0 6 суперхрани, които да опитаме през 2018 година 0

Добрата вест е, че съвсем всички типове риба са богати на ненаситени мастни киселини и при постоянна консумация може да повляят удобно съня и мозъчната активност. Тази категория обаче има и своите първенци. Сьомгата и

скумрията са рибите с най-високо наличие на омега-3 мастни киселини – приблизително по към 2 г на 100 г риба.

В това отношение сьомгата и скумрията са най-полезните измежду така наречен мазни риби – означавани по този начин най-много поради високото си наличие на есенциални мастни киселини. Веднага след тях се подреждат пъстървата и херингата.

Хубавото е, че омега-3 киселините са налични за асимилиране след всевъзможен вид кулинарна обработка на рибите и рибните артикули. Проучването на китайския теоретичен екип потвърждава, че здравословното хранене изисква най-малко един път седмично да се възползваме от този факт.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР