, че е възможно България бързо да вдигне ветото върху

...
, че е възможно България бързо да вдигне ветото върху
Коментари Харесай

Пътят на Скопие към ЕС среща мощно коалиционно препятствие

, че е допустимо България бързо да вдигне " ветото " върху започването на договаряния на Северна Македония за участие в Европейския съюз, предстоящо не бяха доказани и от лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

След като водачът на " ИТН " Слави Трифонов разяснява, че Северна Македония " не е естествена, европейска страна ", Нинова сподели, югозападната ни съседка не може да стартира договаряния " без ценене на българския народен интерес, на българската история, без преустановяване на езика на омразата и дискриминационното отношение към българите в Република Северна Македония (РСМ) ".

Нинова сподели, че удостоверява досегашната позиция на Българска социалистическа партия във връзка с участието на РСМ в Европейски Съюз, като се базира освен на позиция на партията ѝ, само че и на съдружното съглашение за сформиране на държавното управление.

" Ние сме съдружно уважителни и възпитани - това, което сме подписали, това поддържаме, настрана от това партийната ни позиция е безапелационна и ясна ", уточни Нинова.

В управническата коалиция има ясно. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " пазят тезата, че би трябвало да се откри бързо решение, а Българска социалистическа партия и " ИТН " не позволяват никакви взаимни отстъпки по тематиката.

В четвъртък Кирил Петков сподели, че се надява " напълно скоро да дадем пътя на Република Северна Македония към Европейски Съюз ". Според него има голям прогрес и в работата на общата историческа комисия.

Македонското държавно управление на Димитър Ковачевски заобикаля провокациите, само че и не е посочило, че е готово да се съобрази с българските условия.

България упорства още македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, което все още мъчно може да стане поради парцелирания македонски парламент. Искането Европейски Съюз да стане поръчител за спазването на българските ползи, пък не се приема от страните членки, които не са склонни да вкарват на европейско равнище двустранни въпроси.

На този декор социологическо изследване на " Галъп " сподели, че 68,9% от интервюираните поддържат тезата, че България би трябвало да резервира твърдата си позиция по отношение на районен съд Македония.

" Малко над една пета са на противоположното мнение – България да промени позицията си към по-мека ", показват от " Галъп ".

Почти аналогични данни са били регистрирани и през лятото на предходната година.

" Това демонстрира, че основна смяна в настройките по тази тематика по-скоро няма, а обзорът обратно в годините демонстрира даже признаци на " сгъстяване " на публичното мнение у нас ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР