Частните пенсионни дружества отчитат увеличаване с 1,5% на парите за

...
Частните пенсионни дружества отчитат увеличаване с 1,5% на парите за
Коментари Харесай

Колко жени ще взимат втора пенсия

Частните пенсионни сдружения регистрират увеличение с 1,5% на парите за втора пенсия за третото тримесечие. Сривът от началото на годината поради Covid-кризата се чака да бъде преодолян изцяло при сегашните пазарни условия още до декември, оповестиха от  браншовата асоциация на частните пенсионни фондове, представени от БНР.

От Универсалните пенсионни фондове изрично не поучават дамите, които след година ще стартират да получават втора пенсия, да трансферират парите си в Национален осигурителен институт.

Според плановете това са 17 хиляди дами, родени през 1960 година.

Прехвърлянето на парите от фондовете към Национален осигурителен институт ще е най-неизгодно за дамите, които са се осигурявали на минималната заплата.

" Тези, които получат минимална пенсия, на процедура няма да изгубят нищо, тъй като минималната пенсия не може да бъде редуцирана в допълнение. Те ще получат минимална пенсия плюс средствата в партидата си, които ще могат да им бъдат изплатени еднократно или разсрочено, зависи от техния размер.

Ако се откажат и се трансферират в Сребърния фонд, ще получат единствено минималната пенсия още веднъж, без добавката от Универсалния фонд ".коментираха ръководители в този отрасъл.

" При минимална пенсия 300 лв. и по-високия предел 20%, това са 60 лв., почти половината. Другата половина, не значи това, че няма да получат пожизнена пенсия, не значи, че няма да получат средства. Те ще получат разсрочена пенсия за 5, за 10, за 8 години, зависи ".

Изчисленията сочат още, че първите дами с втора пенсия ще получат такава в размер малко под 10% от последната си заплата преди пенсионирането.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР