Частната фирма, която 10 години единствена държеше бизнеса с проверките

...
Частната фирма, която 10 години единствена държеше бизнеса с проверките
Коментари Харесай

С връщането на контрола си по границата, държавата ограничи трафика на наркотици към ЕС, твърди депутат

Частната компания, която 10 години единствена държеше бизнеса с инспекциите на камиони, внасящи храни в Европейски Съюз, евентуално е държала и вноса на опиати към Европа, което изяснява за какво отстраняването на компанията провокира толкоз разтърсвания в страната. За това загатна народен представител от " Продължаваме промяната ", съгласно който това е същинската причина водачът на Има Такъв Народ да разтури ръководещата коалиция.

" Искам да споделя моята позиция, по какъв начин и за какво Слави Трифонов взриви обединението, изненадвайки даже личните си депутати и по какъв начин остана Европа без хероин ", написа депутатът от Политическа партия Йордан Манджуков във фейсбук.

" Бългрската страна си върна отчасти контрола върху контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, с което на процедура ограничи оптимално трафика на опиати към Европа . Това е грамаден удар против мафията, освен в България, а на интернационално равнище . Това ествестено незабавно слага голям напън върху локалната мафия да " оправи казуса ". Затова бяха предлагани подкупи на мои сътрудници от " Продължаваме Промяната ", а, откакто те ги отхвърлиха, последваха и закани и така нататък Заплахите не престават и до ден сегашен ", добавя той.

Депутатът ползва линк към обявата на Mediapool от края на предходната седмица за изминал неизвестен запис на диалог сред " Даскалов " и " Моллов " с изказване, че запечатва момента, в който на шефа на организацията по храните.

Даскалов публично удостовери достоверността на записа и уточни, че с него е разговарял проф. Пламен Моллов. Моллов е някогашен началник на Агенцията по храните по времето на кабинета " Орешарски ", а сега е в инициативния комитет на Стефан Янев. Самият.

Депутатите от Политическа партия Росен Костурков и Константин Бачийски преди ден потвърдиха, " Капитан Андреево " и сигналите за злоупотреби, осъществявани там.

В края на май Бачийски употребява специфичното съвещание на антикорупционната комисия по проблема " Капитан Андреево ", с цел да запита притежателя на " Евролаб 2011 " Васил Димитров дали е обвързван с търсения в предишното от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки . Името на Таки се появява в поредицата от компании, свързани с " Евролаб 2011 ".

Йордан Манджуков написа във фейсбук още във вторник, че в последната година е имало редица опити на българската страна да си върне контрола над " Капитан Андреево " и " да прекъсне трафика и контрабандата ".

" Истинският пробив се случи през месец май 2022 с помощта на шефа на БАБХ(Българската организация за сигурност на храните - б.а.) – Даскалов(проф. Христо Даскалов - б.а.) – и зам. министъра на земеделието Христанов(Иван Христанов – б.а.) ", добавя той.

Манджуков твърди още, че " в предишни години от този канал мафията единствено в България е прибирала сред 2 и 3 милиарда лв. на година. От тези пари е имало за всички по веригата, в това число и за държавници на най-високо равнище. От тези пари са се купували избори, търгувало се е с въздействие и т.н”. Той ползва и линк на flagman.bg - https://www.flagman.bg/article/268540

Постът на депутата Йордан Манджуков идва два дни откакто вицепремиерът Асен Василев разгласи в предаването " 120 минути " на бТВ също подозрения в посока на канал за нерегламентирани товари.

" Последните 10 години е имало частна граница на “Капитан Андреево”. Но това, което е най-скандалното, идвайки тира на граничния пункт, лабораторията отваря и разпломбира товара преди Агенция “Митници” и без наличието на Агенция “Митници”. На въпрос на водещия - т.е. в случай че има товар, който е нерегламентиран той може да бъде свален, това ли желаете да кажете? " , Василев отговори: " Всичко желая друго да кажа, да и това ".

Йордан Маджуков написа още, че още през 2021 година Осман Октай е предизвестил в изявление в предаването на Веселин Дремджиев, че " точно задкулисието е овладяло Слави и са наредили половината от листите му. Не инцидентно, Слави за четвърти път саботира държавно управление на България. "

Депутатът се обръща и към депутатите от Има Такъв Народ. като показва, че те са друго нещо от Слави Трифонов.

" Една част от депутатите на Има Такъв Народ са съзнателни хора, морални, които желаят да създадат нещо за бъдещето на България. Други, може би, имат подмолни ползи или ги държат с компромати. В едно обаче персонално съм уверен, че когато Слави дръпна шалтера на обединението, тези хора бяха сюрпризирани. Аз го чаках, те НЕ. За мен това демонстрира две неща: първо, че депутати на Има Такъв Народ не бяха част от процеса по взимане на това решение. Второ, че евентуално са ги подвели с информация”, споделя още той.

“Мафията Ами/Таки засилва следващия си инструмент - Слави. Борим за всеки ден и час, тъй като това ще ни разреши да спрем и другите им потоци”, заключва той.

" Със съдействието на Министерство на вътрешните работи "

Междувременно във вторник депутатът от " Продължаваме промяната " Константин Бачийски предложи на парламентарната комисия за противопоставяне на корупцията да потърси подпомагане от Министерство на вътрешните работи с цел да бъде изслушан Пламен Моллов във връзка със замесването му в предложение на евентуален рушвет на шефа на Агенцията по храните. Председателят на комисията Михаил Камбарев дефинира самодейността като " доста резонно предложение ". До тази развръзка се стигна откакто стана ясно, че комисията не може да откри връзка с Моллов.

" Това е първият случай по време на този парламент, обществено притежание, опит за рушвет на върховен държавен чиновник, би трябвало да се стигне до край, би трябвало да покажем, че тази битка с корупцията действително може да се случи…Правилникът дава опция за подпомагане, поискайте от Министерство на вътрешните работи подпомагане, да му се връчи поканата на Моллов, при отсъствие, да желаяме да бъде наведен на идващото съвещание ", сподели Константин Бачийски.

" Ще използваме всички благоприятни условия, в Конституцията на Република България и Правилника на Народното събрание написа, че всеки е задължен да се яви, предлагането е доста резонно, ще използваме всички благоприятни условия ", сподели ръководителят на комисията Михаил Камберев.

До тази обстановка се стигна откакто преди този момент Камбарев уточни, че Моллов изобщо не е идвал, и двата му телефона дават заето.

" Изпратена е покана, от ректората получихме отговор, че не може да потвърдим неговото присъединяване, Моллов е в отпуск до края на месец юни и нямаме връзка с него, отпускът не е опрощение за отсъствие като жител, комисията ще продължи да пробва да се свърже с него, с цел да го поканим на чуване ", сподели още той.

Антикорупционният фонд изпраща абсурда на европейските прокурори

Междуврменно във вторник Антикорупционният фонд разгласи, че изпраща абсурда за евентуалния рушвет на европейските прокурори.

" В изнесената информация за фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево” има подозрения за повреден финансов интерес на Европейски Съюз и казусът следва да се ревизира от Службата на европейските делегирани прокурори в България ", се споделя в сигнала, изпратен от Антикорупционния фонд (АКФ) до институцията.

Повод за сигнала е точно появилият се в българското медийно пространство аудиозапис с транскрипция, за който се твърди, че съдържа данни за предлагана имотна полза на ръководителя на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Според наличието на записа от Даскалов се желае да не основава спънки на сдружението, осъществяващо фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", против което му се носи " една документи " в плик, който той отхвърля да вземе. На 12.06.2022 година в изявление за телевизия бТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев декларира по случая, че чиновници на въпросното комерсиално сдружение са обработвали товарните коли на граничния пункт в неявяване на митничарите преди митницата, стимулират се от АКФ.

" От горецитираната информация може да се направи догатката, че основаният порядък за фитосанитарен надзор през частно комерсиално сдружение на външната граница на Европейския съюз на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " е допустимо да е довел освен до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, само че и да е употребен за нескончаем импорт в нарушаване на митническия режим на територията на Съюза през Република България и разпространяване към останалите страни-членки на всевъзможни артикули и субстанции, в това число и сложени под надзор или неразрешени, от което могат да бъдат повредени финансовите ползи на Съюза ", споделят още от АКФ.

" Сигнализираме Европейската прокуратура и се надяваме на бърза реакция, с която да бъдат предпазени ползите на българските и европейските жители, " декларира Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР