Частната Евролаб 2011, която бе заместила държавата в контрола върху

...
Частната Евролаб 2011, която бе заместила държавата в контрола върху
Коментари Харесай

Агенцията по храните окончателно спечели битката с "Евролаб 2011"

Частната " Евролаб 2011 ", която бе заместила страната в контрола върху вноса на храни на ГКПП " Капитан Андреево ", ще би трябвало да се раздели с този вкусен бизнес. На фона на обвинявания за корупция и рекет фирмата от месеци отказваше да извърши разпорежданията на Българската организация за сигурност на храните да си тръгне и подаде тъжба в съда. Казусът стигна до най-високо равнище - във Върховния административен съд, който удостовери - заповедта на шефа на БАБХ, която планува затваряне на частната лаборатория и връщане на инспекциите и проучванията на вносните артикули в ръцете на инспекторите от държавната организация, е изцяло законна. След окончателното решение на Върховен административен съд ръководителят на БАБХ Христо Даскалов е наредил на " Евролаб 2011 " да освободи заеманите от нея пространства на организацията в региона на " Капитан Андреево "  в период от 14 дни.     

Преди време министърът на финансите Асен Василев разяснява, че на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кап. Андреево " от години действа " частна граница ", като страната е дезертирала от контролните си функционалности, а зам.-министърът на земеделието Иван Христанов разкри, че откакто се е разчуло, че " Евролаб " ще бъде отстранена, са почнали опити за заплашване и за подкупване на виновни чиновници.

Своеобразната победа на държавното управление " Петков " бе маркирана на Facebook страницата на " Продължаваме промяната ". В обявата се показва: 

" Върховен административен съд отхвърли настояването на „ Евролаб 2011 “, която протестираше решението на страната да изпрати свои чиновници за надзор на влизащите от Турция плодове и зеленчуци.

„ Евролаб 2011 “ ще би трябвало да освободи помещенията, които заема на КГПП “Капитан Андреево ”, по заповед, издадена от шефа на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​. Срокът за осъществяване е 14 дни.

След среща с родните земеделци министър председателят в оставка Кирил Петков инспектира КГПП „ Капитан Андреево “. След р на всеки ТИР от почти 6 минути, данните за разпломбиране на товари без наличието на гранична полиция, както и неналичието на каквито и да е видеозаписи на място, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и шефът на БАБХ Христо Даскалов предприеха решителни дейности по построяването на съответен фитосанитарен надзор на границата ни с Турция.

В резултат на това приходите в държавната хазна се усилват с 5000 лв. на час, а размерът на спрените стоки със повишено съществуване на пестициди набъбна неколкократно. Проф. Даскалов и Иван Христанов получиха оферти за подкупи в изключително огромни размери, с цел да върнат частните ползи на границата. Те не се съгласиха. Последваха директни закани и на двамата им бе назначена персонална защита.

Според Асен Василев, с изключение на повишения надзор на рисковите храни, с намесата на страната във фитосанитарния надзор на „ Капитан Андреево “ е засилено и наблюдението върху вноса на незаконни артикули. За мащабите на аферата приказва красноречиво и позицията на финансовия министър в оставка, че „ съществуването на тази частна лаборатория на външната граница на Европейски Съюз е главната причина, поради която страната ни не е позволена до зоната “Шенген ” до момента “.

 

Договорът, с който " Евролаб " е взела чартърен пространствата на БАБХ на граничния пункт, е подписан безусловно часове преди настъпването на новата 2022 г. - на 31 декември. Контрактът е подписан от зам.-шеф на организацията по храните, който е нарушил заповедта на агроминистъра да не се парафират никакви докуументи за разпоредителни покупко-продажби, без да е дал категорично единодушие. Наемната цена за повърхност от над 2000 кв. м е 5000 лева месечно.  За съпоставяне тъкмо толкоз са били приходите на сдружението инспектор, само че на час.  

Случаят с " частната граница " стигна и до парламентарната антикорупционна комисия. По време на съвещанията се разбра, че частната компания работи на основния Граничен контролно-пропусквателен пункт в спор на ползи, като съвместява несъвместими дейности  - тя има контракти за посланичество със стотици компании вносители, а в това време би трябвало да ревизира камионите и стоките им. 

Сега след окончателното правосъдно решение  " Евролаб 2011 " ще може да се състредоточи напълно в работата си като сътрудник на фирмите, внасящи товари от трети страни. Според проф. Христо Даскалов БАБХ даже ще насърчи конкуренцията в тази активност, като прикани и други компании да се захванат да съставляват вносителите пред държавните контролни органи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР