Частна лаборатория у нас съобщи за първи регистрирани случаи на

...
Частна лаборатория у нас съобщи за първи регистрирани случаи на
Коментари Харесай

Омикрон влезе официално в България

Частна лаборатория у нас заяви за първи регистрирани случаи на новия вид на вируса Омикрон в България.

" В петък имахме една позитивна проба, през вчерашния ден имахме пет позитивни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече. Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни заболявания. Пробата от петък е изпратена в събота. Взехме пробите със скринингов тест. Той е задоволително осведомителен и поради епидемиологичните данни не чакам да има разминаване сред него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват ", изясни притежателят на огромна верига лаборатории Недялко Калъчев пред Нова нюз.

" Имахме подозрение за Омикрон от много лаборатории . Имаме подадена проба, само че сигурно ще можем да приказваме след 10 дни. До този миг имахме много проби, при които имаше подозрения, само че нямаше потвърден случай. Ясно е, че Омикрон няма да ни подмине, само че все още нямаме потвърдено позитивна проба ", сподели пред Дир.бг проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Новият вид на ковид към този момент е преобладаващ в редица страни. Съединените щати оповестиха, че над 70 % от новите инфектирани са с Омикрон. По-късно Дания разгласи, че и при тях това към този момент е преобладаващият вид. Омикрон се популяризира извънредно бързо и притиска страните да връщат свалените ограничаващи ограничения.

Към началото на декември единствено 1% от случаите в Съединени американски щати са били на разновидността Омикрон, а 20 дни по-късно този индикатор е 73%.

Световната здравна организация предизвести, че хората не би трябвало да пътуват по празниците. " Отговорното държание би било да съблюдаваме обществена отдалеченост и да взимаме към този момент познатите ограничения за персонална отбрана и хигиена ", гласи известието.

Заради Омикрон в цяла Европа се връщат рестриктивните мерки, част от които отпаднаха след всеобщата имунизация. Нидерландия, Ирландия и Германия върнаха напълно или отчасти част от условията за обществена отдалеченост. В Испания регистрират 60 % растеж на инфектираните единствено за седмица.

На този декор Европейската комисия дефинитивно фиксира периода на годност на документа за имунизиране на 9 месеца. Това важи за пътуванията зад граница. Отделните страни в Евросъюза резервират правото си да дефинират различен период на своя територия или да желаят отрицателен тест в допълнение към документа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР