Частично бедствено положение е обявено в Поморие заради силната буря

...
Частично бедствено положение е обявено в Поморие заради силната буря
Коментари Харесай

Борбата продължава, в Поморие е страшно

Частично бедствено състояние е оповестено в Поморие поради мощната стихия през вчерашния ден, съпроводена с пороен дъжд и градушка, която аргументи вреди в региона, оповестиха от общината. Има паднали електрически стълбове, билбордове, дървета, указателни табели, огради, преобърнати пейки. Без електричество към момента са квартал " Каменар " и село Лъка. Причината са паднали дървета върху външни електропроводи. Няма потърпевши и бедстващи хора.

Над 1500 декара лозови масиви е унищожила бурята. Щетите за земеделските производители са 95  %, а унищожената продукция е над 1 000 000  тона, съгласно първични калкулации. Освен продукцията, унищожени са трайни насаждения и съпътстващите към тях структури. 

-->

Кметът на Поморие Иван Алексиев и регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова направиха оглед на изумени от бурята масиви.

" Призоваваме всички аграрни производители срочно да подадат своите заявки за компенсации в общината, които ще бъдат изпратени в общинската работа " Земеделие ". Утре ще бъде образувана междуведомствена комисия за оценка на вредите ", сподели кметът Алексиев, представен от Българска телеграфна агенция.

Разразилата се в събота мощна стихия в Поморие завлече и десетина лодки и яхти във вътрешността в морето. Още през вчерашния ден кметът на Поморие Иван Алексиев свика спешния щаб поради усложнената конюнктура след мощната стихия - наводнени улици, прекратено електричество.

От EVN оповестиха, че Поморие сега е на аварийно зареждане от подстанцията " Каблешково ". Причината е в прекъснатите далекопроводи и прекъсването на работата на подстанцията " Хоризонт ". " Направихме всичко допустимо да възстановим зареждането на града още нощес, само че обстановката е извънредно комплицирана. Ако не се възвърне работата на подстанцията " Хоризонт " в най-кратки периоди, зимният отоплителен сезон ще бъде проблематичен за обезпечаване на ток в Поморие. Работим по повредите ", сподели представител на енергодружеството.

От пресцентъра на общината прибавиха, че мощният вятър е нанесъл съществени вреди на оборудванията на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) в региона на Поморие. Мощната стихия е съборила 13 стълба на електропроводите 110 kV " Ветрен " и " Ахелой " и е оставила без електрозахранване подстанцията 110/20 kV " Хоризонт ". Аварията, породена от стихийния вятър, е оставила без електрозахранване част от обитаемоте места към Поморие, което късно вечерта е възобновено.

Продължава взаимната работа на екипите на ЕСО ЕАД и " Електроразпределение-Юг " за премахване на вредите върху електропреносните и електроразпределителните уреди, нанесени от бурята в късния следобяд през вчерашния ден. 

По данни на Министерство на вътрешните работи двете платна на основния път Бургас–Поморие, пътят Поморие–Ахелой, пътят към квартал " Каменар ", както и улиците в Поморие са разчистени от падналите дървета и са проходими.Счупени лампи и скъсани жици са повода за неналичието на улично осветяване. До края на деня то ще бъде възобновено на 60 %.

Кметът на Поморие Иван Алексиев сподели, че през днешния ден продължава почистването на уличната мрежа от клони и паднали дървета. Той е разпоредил в тридневен период да му бъде показан обстоен отчет за положението на всички стълбове и дървета на територията на града, както и да бъде осъществена незабавна инспекция до края на днешния ден за положението на учебните дворове и здания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР