Част от автомобилите, използвани от огнеборците в страната, са нестабилни

...
Част от автомобилите, използвани от огнеборците в страната, са нестабилни
Коментари Харесай

Синдикален лидер разкри защо се е стигнало до трагедията с пожарникаря край Пловдив

Част от колите, употребявани от огнеборците в страната, са нестабилни и рискови. Това е и повода за трагичния случай, при който почина пожарникар край Куклен. Това разяснява за  Varna24.bg  Ивайло Янчев, ръководител на Синдикално сдружение 32 към Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и настоящ пожарникар във Варна.

" Според нас повода за трагичната загуба на сътрудника ни от Пловдив не е в събитията, а в самата техника, която е закупена от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ защото има висок център на тежестта, така наречен " жив товар “. Това е водата, която е в цистерните. Автомобилът е очакван за горски пожари, закупен по оперативна стратегия " Регионално развиване ". Този автомобил би трябвало да е очакван за работа в пресечена околност – гори, ниви, поляни и то при рискови условия. Нали разбирате, че това е рискова обстановка. Този автомобил би трябвало да бъде изискан по всички стандарти за сигурност.  Важно е да отбележим, че този проблем е на европейско равнище. През август 2017 година със същия модел автомобил има злополука, в която умира немски пожарникар. Има следствие и дело, в което доказва, че автомобилът се е движил с 30 км/ч и има изнесен център на тежестта, който води до катурване.

Друг доста значителен проблем е това, че нямаме построени полигони за пожарни коли. Място, където водачите на такива коли да упражняват за реакция в рискови обстановки. Имаме разпоредба, която регламентира специфичния режим на придвижване, която през 2010 година беше изменена. Преди това имаше заложено условие нашите водачи да са наложително с С и D категория. След това този текст беше отстранен от наредбата и сега водачите са единствено с С категория.

Относно въпросът ви дали техниката във Врана е сигурна? Имаме коли като тези в Пловдив, Ловеч, Бургас, Велико Търново, те са едни и същи, закупени по една и съща стратегия. В момента същия модел пожарни коли, за които приказваме, че са рискови, има в Дългопол, Втора районна работа " Защита популацията “ гр. Варна и в Долен Чифлик. Неофициално имаме информация от сътрудници, че се усещат несигурни с тези коли.

Важен миг е това, че при търг за закупуване на пожарни коли, водещ критерии е най-ниската цена. Това не би трябвало да е по този начин. Според спецификата те дават отговор на условията, само че това е единствено по документи. Едно от условията е тези коли да изискан на 30-33 градуса надолнище. Тези заложени критерии обаче не плануват рисковата обстановка. Ние по тази причина желаеме да се направи проучване на полигон, в придвижване, тогава да забележим по какъв начин се държат тези коли на пътя.

А другояче проблемите са доста и съм го споделял нееднократно. От битов темперамент са основно. В момента се строи пожарна работа в " Аспарухово “, което се проточва близо пет години. Кадрови проблем също имаме. В курортните комплекси нямаме построени пожарни сектори и се командироват чиновници от страната. Идват сътрудници от дребни районни служби, където не разполагат с техника като нашата и тук те срещат усложнения. Във Варна знаете трафикът е доста претрупан поради ремонтите, а сътрудниците нямат опит. Създават ни проблеми и погрешно паркираните коли. Създават ни проблеми и хората, които карат нападателно на пътя. Отделно от всички тези условия лидерът би трябвало да се преценява и с изнесения център на автомобила. Това основава предпоставки за ПТП и стрес измежду нашите чиновници да си правят качествено работата “, сподели Ивайло Янчев.

Вижте повече във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР