Част от архива на една от най-значимите български фотографки от

...
Част от архива на една от най-значимите български фотографки от
Коментари Харесай

Лоте Михайлова, която налага женския поглед в българската фотография

Част от архива на една от най-значимите български фотографки от близкото минало – Лоте Михайлова – ще бъде показан в идната галерия в СГХГ. Темите в творчеството ѝ са свързани с дамата, майката, природата и са показани с високо фотографско майсторство и разпознаваема черно-бяла хармония. Експозицията „ Завръщането на Лоте Михайлова. ъ “ включва 60 фотоси, основани в интервала сред 60-те и 80-те години на предишния век.

Обективът на Лоте Михайлова вижда елементарните всекидневни действия по невероятен метод и ги запечатва майсторски. За нея Георги Лозанов в текста към каталога, показан от Фотофабрика, написа: „ Лоте Михайлова постанова женския взор в българската снимка... не споделя и не изяснява, фотографиите ѝ са прочувствено провокирани в богата палитра от усеща “.

Изданието, озаглавено „ Завръщането на Лоте Михайлова “, е планувано да бъде показано на 12 април от доцент Георги Лозанов и Стефан Иванов. В съпътстващата стратегия на изложбата е включена и лекция с полемика, водена от Пламен Петров.

Експозицията „ Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата фамилиарност “ продължава до 14 май.



Лоте Михайлова  e родена на 27 ноември 1925 година в Перник. Работила е като фотограф във фото отдела на Столична община, в „ Българска кинематография “, в Студия за игрални филми „ Бояна “. Била е фотограф и фото редактор на редакция „ Художествена снимка “ в отдел „ Интерфото “ на Агенция София Прес.

Нейната снимка „ Акт “ във II-рата Национална галерия по художествена снимка през 1963 година е мотив за конфликт сред новатори и консервативно настроеното жури, което в началото отхвърля творбата. Все отново фотографията е позволена и получава златен орден. Освен него Лоте Михайлова има още над 40 оценки от национални и интернационалните фотоизложби, измежду които и две огромни награди на Международния кино фестивал в Карлови Вари през 1964 година В края на 90-те години се открива в Германия, където продължава да снима интензивно до гибелта си през 2014 година
    View this post on Instagram           
A post shared by СГХГ Sofia City Art Gallery (@sofiacityartgallery)

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР