Часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите за най-масовата категория B

...
Часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите за най-масовата категория B
Коментари Харесай

Часовете по кормуване се увеличават, задължително ще има магистрала и нощно каране

Часовете за практическо образование на кандидат-шофьорите за най-масовата категория " B " да бъдат увеличени с 11 на 42, като част от тях наложително станат карането по автомагистрала, нощем или при понижена видимост, както и в сериозен трафик. Това предлага работна група, която включва представители на Министерствата на образованието, превоза, вътрешните работи, Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", висши образователни заведения, браншови организации и други

Промените могат да станат факт още от септември, в случай че тестванията бъдат утвърдени от министъра на образованието Красимир Вълчев.

" До този миг съставените елементи на образованието бяха написани в методиката, само че без съответни условия за продължителността им и липса на ефикасен надзор. Това създаваше както причина за нелоялна конкуренция, по този начин и за явяване на шофьорски изпит без придобиване на основни умения като ръководство на автомагистрала, скоростен път, при понижена видимост и др ", се показва в известие от през днешния ден на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

Снощи работната група реши ръководството на автомобил отвън обитаемо място да покрива най-малко 6 часа, като половината са по автомагистрала или скоростен път. Пожелателно е записано курсистите да са част от автомобилния поток при натоварен трафик. От организацията прецизират, че сходно условие се залага за първи път, като до в този момент ръководството на автомагистрала или скоростен път не е било наложително, а се е провело по самодейност на инструкторите.

Сред другите наложителни детайли са шофиране в обитаемо място с огромна активност на придвижване, което да е най-малко 10 часа. Минимум 2 часа ще би трябвало да покрият курсистите за каране по мрачно или в изискванията на понижена и лимитирана видимост.

Работната група предлага редом с увеличението на практическото образование да се понижат часовете по теоретична подготовка от 40 на 26 часа. Смята се, че освен това състояние не би трябвало да има значителен растеж на цените за крайния консуматор.

От автошколите обаче към този момент разясниха, че в случай че новите условия станат факт, то шофьорските курсове ще нарастнат с най-малко 200 - 300 лв. и ще костват към 1000 лв.. Мнението си по новите текстове на следващия ден ще дадат няколко браншови организации, измежду които Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България, Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, Националния автоинструкторски съюз, Българската асоциация на потърпевши при произшествия и Българското обединяване на водачите. Преди две години беше последният митинг на автомобилните инструктори, като мотивът бяха обвинявания в корупция и промени в организацията на изпита.

Промените стават факт, откакто разбор на пътно-транспортните катастрофи през 2018 година демонстрира, че смъртността измежду водачите сред 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали водачи, а наклонността е за повишаване на отрицателната статистика измежду тази възрастова група.

Работната група не е приела предлагането част от практическото образование да се организира на симулатор. Както и до в този момент центровете по автообучение ще могат да организират сходни практични занятия на симулатор, само че те няма да се вземат поради при отчитане на наложителния брой часове по процедура.

Промените в образованието на бъдещите водачи е измежду първите действителни начинания на основаната в края на предходната година Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". Сред нейните задания са образуване на политиката в региона на пътната сигурност, събиране и систематичен разбор на информацията по тематиката.

Агенцията се занимава и с надзор върху функционалностите и ограниченията от всяко едно от ведомствата, ангажирани с казуса, като съгласно Крумова това е основен детайл.

Предвид изказванията на ръководителя на новия орган Малина Крумова могат да се чакат промени също в организацията на контрола на пътя и законодателството. Целта на организацията е след първата ѝ година работа жертвите на пътя да бъдат понижени с 20%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР