Чакайте сега да видя дали разбирам правилно. НАП е Национална

...
Чакайте сега да видя дали разбирам правилно. НАП е Национална
Коментари Харесай

Спецов раздал 32 млн. лева на хората си! Защото стиснали за гушата тези, дето не мамят като… Спецов

Чакайте в този момент да видя дали разбирам вярно. Национална агенция за приходите е Национална организация по приходите, нали по този начин? Тоест, нейната съществена функционалност е да прибере във фиска дължимите от всеки български поданик суми. Тя не основава принадена стойност, няма принос към брутния вътрешен артикул. Просто взема част от парите на тези, които действително работят, с цел да може страната да действа вярно. Поне на доктрина. Дотук добре. Така се прави на всички места по света. Нали единствено гибелта и налозите били неизбежни? Нека, щом е за общото благо…

През предходната година Национална агенция за приходите регистрира рекордно високи доходи и това бе уместно отразено по всекидневно обвинените медии. Няма по какъв начин растежът да е поради това, че бизнесът просперира фрапантно. Пандемии, затваряния, инфлация, фалити… Всички знаем каква е обстановката. Значи е разумно просто чиновниците на Националната организация по приходите да са почнали да работят по-добре и това да е повода за над трите милиарда събираемост допълнително по отношение на миналата година. И това е добре. Поне по този начин наподобява. Но с добре-то дотук.

Благодарение на напъните на проверяващи публицисти, шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов беше махленски, че преди години е продал компанията си „ Гранекс трейдър “ с милион и половина отговорности. Старата скица с труднооткриваемия полубездомен президент на компания с големи отговорности. Положиха се много старания, с цел да се покрие абсурда, инспекциите и следствията на институциите за следващ път не доведоха до действителен резултат, само че това не трансформира обстоятелството, че Румен Спецов черно на бяло се е възползвал от една от най-емблематичните за тъмните години на Прехода (които за жалост продължават) схеми за струпване на задължения и магическото освобождение от тях.

Разбира се, във всяка естествена страна сходна спекулация би била задоволителна, с цел да не може господин Спецов в никакъв случай повече да заема каквато и да било виновна държавна служба, само че едва ли е нужно да прецизираме, че България не е естествена страна. Той освен към момента е шеф на Национална агенция за приходите.

Благодарение на напъните на гражданско съдружие, което от дълго време е известно с ролята си в преследването на нередности по високите етажи на властта, стана ясно, че за същата тази 2021-а, през която пое организацията и през която лъсна договорката за прекачване на компания, която е сключил с клошар, Румен Спецов е раздал повече от великодушни бонуси на чиновниците Национална агенция за приходите. И което е по-важното – на самия себе си.

Честно казано, не знам на какво се базира и по какъв начин работи бонусната система на държавните институции. Надали някой знае това в елементи. Колкото по-държавно, толкоз по-непрозрачно. Но от чисто човешка позиция ми се коства някак аморално да раздадеш близо 32 милиона лв.
бонуси на чиновниците на Национална агенция за приходите, от които единствено на Централното ръководство на организацията се падат 10 милиона и половина.

За никого не е загадка, че почтен бизнес в България се прави мъчно, а през последните години това е съвсем невероятно. Дали заслугите на чиновниците на приходната организация са толкоз огромни, че някой малък производител, който работи непрекъснато, с цел да оцелее и да изкара пари и за себе си, и за заплати, а и за държавния бюджет, намира за заслужено да стяга коланите до безконечност, до момента в който в Национална агенция за приходите се раздават десетки милиони левове
бонуси? Най-вероятно не, само че справедливостта по този начин или другояче е релативно разбиране.

Едни работят, други събират парите и ги разпределят както преценяват. Това не е от през днешния ден и за жалост няма да завърши на следващия ден.

Не е условен обаче един различен факт. След като БОЕЦ са достигнали до информацията за раздадените
бонуси в Национална агенция за приходите, шефът на организацията е отказал да даде съответни данни за бонусите, които е получил самият той. Като причина за отхвърли си Румен Спецов акцентира, че става въпрос за „ персонални данни “. Това към този момент е висша форма на безочливост.

„ Продаваш “ компания с милион и половина отговорности на някой си маргинализиран човечец, с цел да не платиш дължимото самият ти. Въпреки че постъпката ти става публично притежание, индиферентно оставаш на най-високия пост в структурата на приходната система в страната.

Раздаваш обилно
бонуси от парите на тези, които за разлика от теб не са „ продали “ задлъжнелите си компании на клошари, а си заплащат налозите. И, за похлупак на всичко, освен възнаграждаваш и своя незаместим труд с бонуси, само че и отказваш да кажеш на тези, чиито пари си си дал самичък на себе си, какъв брой от горната страна на заплатата ти им коства удоволствието да те имат за началник на Национална агенция за приходите.

Наистина доста особено отношение имате към себе си, господин Спецов! Питам се какво ли отношение би имало едно будно гражданско общество в страна с развита правосъдна система към вас…

СТОЯН НИКОЛОВ – ТУРЛАКА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР