Cambridge Analytica е измисляла, как да изсмуква от Facebook възможно

...
Cambridge Analytica е измисляла, как да изсмуква от Facebook възможно
Коментари Харесай

Беззащитните данни: как Facebook се оказа в центъра на най-големия в историята скандал

Cambridge Analytica е измисляла, по какъв начин да изсмуква от Фейсбук допустимо най-вече информация посредством всевъзможни радостни приложения и проби. А по-късно е съставяла профили за манипулиране на хората.
Акциите на Фейсбук не престават да падат. За един ден капитализацията на компанията се срина с $40 милиарда. Причината е огромният и неугледен скандал: някогашният чиновник на Cambridge Analytica Крис Уайли (Chris Wylie) даде изявление за The Guardian, в което призна, че компанията е употребила данните на Фейсбук потребителите без тяхното познание, за профилиране и „промиване на мозъка“.

По-конкретно – за дейното снабдяване на наличие, оказващо въздействие върху решенията на хората. А в този случай, за въздействие върху изборите за президент на Съединени американски щати. Крис призна, че настойник на тази концепция е бил не който и да е, а Стив Банън – съветникът на Тръмп. Именно той е измислил плана с име „psychological-warfare mindfu@k tool“ (средство за промиване на мозъци). В момента на процедура цялата западна преса се занимава с тази история: The Guardian, NY Times, Observer и още доста други, стартират да набират обороти. Изведнъж всички витаещи във въздуха въпроси за персоналния живот ненадейно станаха извънредно настоящи и нагледни.

Оказа се, че най-малко една комерсиална компания може да въздейства върху това, кой да бъде президентът на всяка развита страна.

Ситуацията е прекомерно комплицирана от техническа позиция, тъй като никой не желае публично да разяснява, за какво това е толкоз значимо и за какво вложителите безусловно изхвърлят акциите на Фейсбук. Но логиката на събитията е ясна.
 Компанията Cambridge Analyticaм ръководена от CEO Александър Никс (Alexander Nix) добре схваща, че персоналните данни за всеки човек могат да бъдат употребявани за манипулирането на публичното мнение.Компанията набира вложения, наема експерти, с цел да сътвори профилиран програмен продукт, кадърен да проучва данните за държанието на хората: какво написа даден консуматор, с кого поддържа връзка, неговият лексикон, къде върви, кои книги харесва, кои филми гледа, каква музика слуша и така нататък Въз основа на тези данни се сформират съответни изводи: какво би трябвало и е задоволително да се каже на всеки един човек, с какви изрази да бъде казано, с цел да повярва и реагира по предсказуем метод. И по-точно, да реагира, както е било поръчано.Компанията организира проби на своя програмен продукт и схваща, че той работи съвършено: в случай че на холериците и сангвиниците, революционерите и запалянковците бъде подавано друго наличие и едни и същи хрумвания бъдат опаковани в разнообразни известия – на единия се подава видео на служител от скрита камера, на другия – скрийншот от електронната поща на Хилари Клинтън, на третия – подкаст от никому незнаен блогър – то хората реагират с потресаващо равнище на конверсията.
Cambridge Analytica схваща, че това е златна жилка, само че с цел да се разгърне повече, са нужни данните на доста повече хора.
Cambridge Analytica измисля остроумен прийом, с цел да изсмуче от Фейсбук оптимално вероятната информация за потребителите и техните другари и по-главното – спомагателна персонална информация за съставянето на психически портрети на потребителите. За тази цел компанията употребява всевъзможни радостни приложения и онлайн проби, които демонстрират на хората „Кой си ти във Властелина на пръстените“ и „Кой в действителност си в хороскопа“. Дадена е опция формираният по този метод занимателен рейтинг да бъде споделен с приятелите.
Замисълът работи и още по какъв начин. Хората не знаят че са подведени и се съгласяват на всички условия, изисквани от тези приложения и стартират да дават куп персонална информация за себе си и за своите другари. Тези приложения на процедура са си психически анкети и проби, разкриващи надълбоко персонална информация.
Освен от Фейсбук, компанията Cambridge Analytica купува данни и от дата-брокерите. На пазара има над 2000 компании, профилирани в препродажбите на персонални данни – история на покупките, уеб-сърфиране и т,н. Съпоставяйки Фейсбук профилите със закупената информация и данните от „веселите игрички и приложения“ се получава опция за предсказание държанието на обособените хора с колосална акуратност.
Изследванията на компанията Biolink демонстрират, че могат да бъдат класифицирани 14 типа данни. За да разберем опциите на това знамение, можем да кажем, че с доста висока акуратност, даже и от анонимните данни може да се разбере полът на индивида, неговата раса, специалността, обществения статус и равнището на приходите. С лекост се дефинират персоналните качества: гей или не, променя ли на жена/мъжа си, за кого ще гласоподава от листата с претендентите, шовинист ли е или не е, расист ли е, леви или десни възгледи има. Списъкът с тези класификации е съвсем безконечен.
Cambridge Analytica се убеждава, че нейната „машина“ работи. Социалните мрежи се употребяват като канали и остава да се реши единствено въпроса за най-подходящото наличие. Те стартират в дословния смисъл на думите да възнамеряват акции за смяна на публичното мнение посредством компрометиращи материали, посредством същински или измислени вести, посредством оклеветяване или показване в добра светлина на съответен човек или секта.
Генералният шеф на Cambridge Analytica намерено признава в едно от своите изявленията: „Не е значимо дали новината е вярна или не, стига да повярват в нея“. Това изявление непосредствено демонстрира бизнес модела на компанията: да се събере база данни от 50 милиона души, да бъде сортирана по психически видове, да се реализират поръчаните цели – на едните да се подава едно, на другите – друго, на третите – нещо по–подходящо, тъй че всички да стартират да се наскърбяват и ругаят един различен, само че в последна сметка остатъкът от тази активност да бъде успеха на претендента Х на изборите или да вземем за пример, оказване въздействие върху референдума за излизането на Англия от Европейския съюз. Медиите не настояват, че Cambridge Analytica в действителност е направила това, а единствено че има напълно действителна опция за осъществяването на сходни неща.

The Guardian заяви, че Cambridge Analytica е направила предложение и на „Лукойл“, само че те не са оценили предлаганите благоприятни условия. А може би „Лукойл“ е единствено подправена диря. Но се вижда какви са клиентите на тази компания.
Фейсбук по никакъв начин не харесва, че от тяхната потребителска база се изсмуква толкоз доста информация и през 2015 година трансформира разпоредбите за потребление на обществената мрежа. Фейсбук споделя, че са нарушени лицензните права и желае писмени доказателства, че данните, получени от потребителите, са унищожени.
Не се знае дали в действителност тези данни са унищожени. Но в този момент стартира работа специфична експертна група и се чака управляващите на UK и EU всеки миг да издадат съответната правосъдна заповед.
Може би си мислите, че в случай че сте махнали Фейсбук профила, всичко е ОК. Край. Нищо сходно. Cambridge Analytica освен не приключва своята активност, само че и внезапно я усилва и стартира да употребява нови принадлежности за събиране на данни, постоянно в несъгласие на политиката на Фейсбук.
Крис Уайли направи извънредно самопризнание: „ Ние използвахме несъвършенствата в софтуера на Фейсбук с цел да образуваме милиони потребителски профили и психически модели на хората. Тези профили ни даваха опция да разбираме потребителите и да използваме тези познания, с цел да активираме техните вътрешни демони „.

Натрапва се изводът, че безплатните обществени мрежи са прекомерно скъпи.

В последна сметка напълно не е значимо, дали почналото в този момент следствие ще потвърди, е Cambridge Analytica е нарушила разпоредбите на работата на Фейсбук или ще излезе, че Фейсбук е подпомагала тази активност. Трябва добре да разберем, че съществува компания, съсредоточила в ръцете си знанията за държанието на 2 милиарда души.

Тези знания с лекост могат да се употребяват от хакери и незаконни групировки, които не се преценяват и не имат намерение да се преценяват с никой закон. Стана допустимо управляването на всяко едно гласоподаване, на отношението към случаен тезис, отношението към случаен човек или компания.

Всъщност обществените мрежи напълно не са безвъзмездни. Нашите данни костват съществени пари. Фейсбук печели от реклами по към $40 милиарда годишно, а какъв брой е спечелила Cambridge Analytica към този момент никой не смее да допуска.

И може би най-странното е, че до момента Марк Зукърбърг не е дал нито един коментар по отношение на тази обстановка. Това в действителност е необичайно, изключително на фона на пикиращите акции на обществената мрежа. А Marketwatch заяви, че през последните дни Марк интензивно продава личните си акции, може би осъзнавайки идния, меко казано, величествен скандал.

Но обстановката към този момент е обществена и въпросите за правата на хората по отношение на техните персонални данни неизбежно ще би трябвало да бъдат обсъждани на равнище страни и техните ръководители. Ще следим тематиката.

Използвани се материали от Forbes, Marketwatch, The New York Times и други.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР