Бюрото за защита, което отскоро премина на подчинение на министъра

...
Бюрото за защита, което отскоро премина на подчинение на министъра
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: Бюрото за защита има трактор и косачка

Бюрото за отбрана, което неотдавна мина на послушание на министъра на правораздаването, работи без напрежение и земетресения. Това съобщи пред БНР министърът на правораздаването Иван Демерджиев. Той разяснява и делото за прехвърлянето на имуществото на Бюрото към министерството, формирано в Конституционния съд по искане на основния прокурор.

„ Ако в действителност въпросът с прекачване на имущество от Бюрото е толкоз значим, че да се трансформира в парламентарен проблем, за мен поражда въпросът, за какво толкоз движимости са извадени от това имущество и са разпредели в разнообразни структури на прокуратурата.

Става дума за над 15 автомобила и други движимости, в това число косачка и дребен трактор. Те са били зачислени на Бюрото и в този момент не се предават на министерството. От една страна се поддържа тезата, че въпросът с имуществото е парламентарен, от друга се твърди, че Бюрото може да е в министерството, само че без имуществото “, изясни министър Демерджиев.

Той напомни, че до 2014 година, когато Бюрото е било към правосъдното министерство и е разполагало с по-нисък клас коли и по-евтини движимости, са се охранявали два пъти повече лица от в този момент, когато има скъпи коли и техника. „ Тези движимости са за отбрана на очевидци, не за обслужване на този, който ръководи Бюрото. И никой в министерството няма да ги употребява не по предопределение “, добави министърът.

Той бе безапелационен, че няма земетресения и напрежение в Бюрото. „ Не знам за какво се насажда напрежение, каквото липсва. Взаимодействието сред чиновниците му и Главна дирекция „ Охрана “ ще увеличи равнището на професионализъм и в двете структури, и те строго и прецизно ще съблюдават закона “, сподели Демерджиев.

Министърът разяснява и залегналите промени в областта на правораздаването в Плана за възобновяване и резистентност. Той беше безапелационен, че точно Европейската комисия е сложила тематиката за разрешаване на въпроса с отговорността на основния прокурор, както и за опцията за обжалване на отводите да се образуват досъдебни производства. „ Тези въпроси се намират в Плана и са развити по самодейност на Европейска комисия.

Първият апел на Комисията беше да бъдем по-решителни в ограниченията, които разписваме. Това е опция да се сложи началото на редица необратими процеси, които в последна сметка да решат проблеми, насъбрани в годините. Реакцията е позитивна, работим интензивно “, съобщи министър Демерджиев.

Той добави, че финансирането по Плана за възобновяване и резистентност идва с условието България да вземе ограничения за върховенството на правото: „ Европейската комисия слага пред нас условието върховенството на правото и неговото съблюдаване да стане залог за приемането на милиарди. Реформите в областта на правораздаването са цената за тези милиарди. Европейска комисия повече не желае да чака промени желае да ги види приведени в деяние. “

По негови думи българските депутати, които ще приведат написаните ограничения в деяние би трябвало да знаят, че тези промени не са своеволно написани, а са плод на упованията и условията на европейските ни сътрудници. Той добави, че кабинетът не е залагал промени, които касаят конституционната рамка, тъй като сходна смяна изисква повече време, тежък спор и по-големи болшинства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР