Бюрата по труда в страната вече приемат заявления и бизнес

...
Бюрата по труда в страната вече приемат заявления и бизнес
Коментари Харесай

Как безработни да започнат собствен бизнес с пари от държавата

Бюрата по труда в страната към този момент одобряват заявки и бизнес планове на безработни, които желаят да стартират личен бизнес. Това е част от програмата на Агенцията по заетостта посредством финансови тласъци да предизвиква предприемаческите начинания на безработни.

Едната мярка дава опция безработно лице да получи едновременно цялото или остатъка от дължимото парично обезщетение, на което има право. Целта е с тези средства безработният да бъде подкрепят при започването на стопанска активност независимо или дружно с други лица.

Освен това, лицето може да получи и спомагателни средства от държавния бюджет в размер на 2 600 лева (съгласно НПДЗ за 2021 г.), ако наеме по утвърждения бизнес план друго безработно лице без право на парично обезщетение за безработица.
 
Втората мярка поддържа безработните, които желаят да започват личен бизнес като микропредприятие. Чрез нея се дават средства в размер до 4 000 лева за възобновяване на направените от лицето разноски за започване на бизнеса в това число за вписване на стопанска активност, в началото закупуване на първични материали и материали, за закупуване, наемане или настоящ ремонт на помещение, индустриално съоръжение, техника и други

Освен това, на стартиралото бизнес лице може да се възстановят разноските по минимални размери за импортираните осигурителни вноски за фонд “Пенсии ”, ДЗПО и НЗОК за период до 1 година след пускане на активността.

До 10 000 лева за план на шеф, осигуряващ работа на инвалиди

И по двете насърчителни ограничения новите бизнесмени имат опция за приемане и на спомагателни средства в размер до 500 лева за употребени външни консултантски и/или съпътстващи услуги.
 
 istock istock
Безработно лице, което желае да стартира независима стопанска активност по някоя от двете ограничения, би трябвало да подаде в бюрото по труда, в което е записано, заявление с прибавен бизнес план за независима стопанска активност. След утвърждение от междуведомствена комисия към съответното бюро по труда на бизнес плана ще се подписа контракт сред безработното лице и дирекция „ Бюро по труда ” за даване на регламентираните в Закона за поощряване на заетостта и заложени в бизнес плана разноски.
 
Подробна информация за дейните в сегашния интервал форми за даване на финансова поддръжка за поощряване предприемачеството на безработни лица може да се откри на уеб страницата на Агенцията по заетостта, в раздел „ Предлагащи работа ”, „ Мерки за претовареност ”, „ Насърчителни ограничения за безработни лица ”, както и във всяка дирекция „ Бюро по труда ” в страната.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР