Бюджетното салдо към края на юли може да се окаже

...
Бюджетното салдо към края на юли може да се окаже
Коментари Харесай

МФ чака голям излишък. Вижте колко

Бюджетното салдо към края на юли може да се окаже на остатък от 500 млн. лв., излиза наяве от предварителните данни на Министерството на финансите за полугодието.

Подобрението на бюджетната позиция продължава и през юли и се дължи главно на приходната страна на бюджета. В частта на данъчните доходи по Консолидираната фискална стратегия (КФП) постъпленията от директни налози, обществено и здравно осигурителни вноски и други налози нарастват с положителни темпове, до момента в който изоставането при косвените налози от предходните месеци последователно се наваксва и към края на юли те са номинално близки до регистрираните за същия интервал на миналата година, показват от финансово министерство.
-->
Приходите, помощите и даренията по КФП към юли 2023 година са в размер на 37,4 милиарда лева и нарастват с 3,6 милиарда лева (с 10,6%) по отношение на регистрираните към края на месец юли 2022 година.

Данъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на същия интервал на 2022 година с 2,7 милиарда лева (10,5 на сто), неданъчните – с 1,3 млрд лева (21,9 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) – са по-малко с 0,4 милиарда лв..

В същото време разноските по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юли 2023 година са в размер на 36,9 милиарда лв.. За съпоставяне, разноските по КФП към юли 2022 година бяха в размер на 32,3 милиарда лева, което значи, че разноските нарастват номинално с 14,4 на 100. В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при разноските за пенсии, както и в частта на разноските за личен състав, финансовите разноски и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.07.2023 година от централния бюджет, възлиза на 0,99 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР